Zanimljivosti

Uz lubenicu smršajte za samo pet dana

lubenica2306
S
lasna lubenica je odličan način da se osvježite, ali i da izgubite suvišne kilograme. Lubenica može pomoći i u mršavljenju, ali ako odlučite da detoksikujete organizam lubenicom, najbolje je da detoksikacija traje od 9 do 13 dana.

Uz lubenicu smršajte za samo pet dana
Portal AnalitikaIzvor

Ovo povrće pomaže u gubitku kilograma zahvaljujući tome što zavarava glad i povoljno djeluje na probavni sistem. Osim toga, lubenica je prirodno slatka, pa vam može pomoći i kada nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom, prenosi B92.

Vlakna kojima lubenica obiluje držaće vas sitim i spriječiti prejedanje. Ali, iako je bogata hranjivim materijama i ima malo kalorija, lubenica ima visoki glikemijski indeks.

- Kod ljudi koji su osjetljiviji na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza i lubenica se mora kombinovati sa namirnicama niskog glikemijskog indeksa, na primjer orašastim plodovima, trešnjama, ražanim hljebom, sočivom, jabukama... To ne mora biti u istom obroku, ali imajte na umu da bi u idućem obroku trebalo pojesti namirnicu niskog glikemijskog indeksa kako bi se anulirao visoki indeks lubenice - savjetuje nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Kako biste, nakon što ste prošli dane dijete s lubenicom, održali proces mršavljenja, zamijenite sve sokove običnom vodom i lubenicom: dvije kriške lubenice isjeckajte na manje komade i zamrznite ih. Potom šaku zamrznutih komadića stavite u čašu i dodajte vodu. Led od lubenice će rashladiti vodu i dati joj blagi ukus. Nakon što popijete vodu, pojedite lubenicu.

Uz pomoć lubenice smanjite i veličinu obroka. Konzumiranje manjih obroka jedan je od najboljih načina za gubitak kilograma, a lubenica vam može pomoći u zadržavanju osjećaja sitosti.

Portal Analitika