Kultura

ATAK: Meterlinkovi „Slijepi“, nova umjetnička avantura

2306slijepi
K
omad „Slijepi“ koji je po tekstu nobelovca Morisa Meterlinka režirao Željko Sošić biće premijerno izveden 7. jula u okviru kompleksa Vojnog aerodroma Golubovci u Podgorici, najavljuju iz ATAK-a.

ATAK: Meterlinkovi „Slijepi“, nova umjetnička avantura
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o trećoj produkciji podgoričke NVO, koja će po mnogo čemu biti specifična.

- Ovo je nova umjetnička avantura kojom istražujemo mogućnosti teatarskog izraza. Profesionalni glumci u zajedničkoj igri sa članovima Pozorišne organizacije slijepih „Homer“ stvaraju čudesni i uznemirujući svijet na osnovu drame „Slijepi“ Morisa Meterlinka. Čovjekov pad u stvarni svijet, u haos iz koga pokušava izvući istinu o vlastitoj egzistenciji, proizvodi niz uzbudljivih pozorišnih slika. Čuđenje i strah navode nas da postavljamo pitanja: ko smo, gdje smo, kuda idemo...? Srž ljudske tragike nije samo materijalne ili psihološke prirode, govorio je Meterlink. To je „nešto između neba i nas“, što junaci ove predstave pokušavaju da dosegnu – zapisao je dramturg predstave Vasko Raičević.

2306slijepi2Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK) priprema realizaciju ove pozorišne predstave, na kojoj trenutno radi oko 20 saradnika iz Crne Gore i nekoliko gostiju iz regiona. Paralelno, u toku je snimanje dokumentarnog filma radnog naslova „Slijepi“ koje po konceptu Stefana Boškovića, režira Senad Šahmanović, u koprodukciji sa Radio-televizijom Crne Gore.

2306slijepihasijaUloge u komadu tumače Hasija Borić, Petar Kandić, Jelena Simić, Aleksandar Gavranić, Božidar Denda, Bojana i Miljan Otašević i Anđela Dragović. Iz ATAK-a ističu da im je čast što je dio ekipe ugledna bosansko-hercegovačka glumica Hasija Borić, glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu, kao i da su u glumačkom ansamblu članovi „Homera“, Božidar Denda, Bojana i Miljan Otašević i Anđela Dragović.

- Projekat „Slijepi“ biće treća pozorišna produkcija ATAK-a u ovoj sezoni, a do sada je realizovao „Poglavlja 23 i 24“ (FIAT 2013) i „19. decembar – dan poslije“ (Fabrika raketa „19. decembar“) kao i nekoliko manjih umjetničkih projekata. ATAK okuplja mlade pozorišne profesionalce i druge slobodne umjetnike koji se bave scenskim i vizuelnim djelatnostima, umjetničkom inkluzijom i socijalnim pitanjima – ističu iz podgoričke NVO.

Projekat su podržali Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Ministarstvo odbrane, Vojska Crne Gore, RTCG, Biblioteka za slijepe i Ambasada Republike Slovenije. Direktorica ATAK-a je Dragana Tripković, a izvršni producenti projekta „Slijepi“ su Milena Radonjić i Slobodan Radović.

Portal Analitika