Zanimljivosti

Prostim stajanjem do boljeg zdravlja

2206stajanje
V
odeći sportski konsultant u Britaniji izjavio je da bi javnost trebalo da bude više ohrabrena da krene da se bavi „slabijim“ vježbanjem, kao i da ukoliko stojimo svakoga dana tri sata, to nam može produžiti život za dvije godine, prenosi list Independent.

Prostim stajanjem do boljeg zdravlja
Portal AnalitikaIzvor

Dr Majk Lusmor, čelnik Instituta za sport i vježbu tvrdi da postoji velika količina dokaza koja ide u prilog tvrdnji da prostim stajanjem možemo da znatno doprinesemo boljem zdravlju.

„Slaba aktivnost, pa čak i redovno ustajanje iz stolice može da promijeni vaš život. Aktivne osobe smanjuju rizik za dobijanje srčanih bolesti za 40 odsto u poređenju sa neaktivnim osobama“, izjavio je Lusmor.

On je takođe upozorio da vladine smjernice kojima se odraslim osobama savjetuje da se bave „umjerenim“ vježbanjem u trajanju od 30 minuta pet dana u nedjelji nisu praktične i izvodive kao i da „jedva“ sedam odsto muškaraca i četiri odsto žena obavlja dovoljno aktivnosti kako bi im izašli u susret.

„Međutim, postoje i dobre vijesti. Čak i mala količina aktivnosti može znatno da doprinese zdravlju, i to je ono što treba naučiti populaciju“, izjavio je Lusmor.

Ovaj savjet ide u prilog izvještaju koji je pronašao vezu između višečasovnog sjedenja i povećanog rizika za dobijanje raznih vrsta kancera.

Ova analiza posmatrala je podatke iz 43 studije koje su pokrivale više od četiri miliona osoba, a otkrila je da je svega dva sata provedenih u sjedećem položaju dnevno dovoljno da se za 10 odsto kod žena poveća rizik za dobijanje raka grlića materice, za osam odsto rizik od razvijanja raka crijeva i za šest odsto rizik za dobijanje raka pluća.

Lusmor je takođe napomenuo da veća fizička aktivnost ima i velike „mentalne prednosti“ i da se rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti smanjuje za trećinu.

„Aktivnost nije samo moćnija od ljekova za određena stanja, već može biti i lijek za skoro sve“, izjavio je.

Izvor: b92.net; foto: zena.blic.rs

Portal Analitika