Društvo

MANS: Ustavni sud i DIK donose političke odluke

216mans-logo
P
osljednje odluke Ustavnog suda i Državne izborne komisije kojima se prihvataju prigovori oko glasanja u mjestu Đurđevina pokazuju da se organi za sprovođenje izbora u Crnoj Gori ne vode zakonom već samo i isključivo partijskom većinom i interesima partije na vlasti, smatraju u MANS-u.

MANS: Ustavni sud i DIK donose političke odluke
Portal AnalitikaIzvor

Odlukom Ustavnog suda, a nakon toga i Državne izborne komisije, usvojen je prigovor grupe građana na glasanje u mjestu Đurđevina, jer je jedna osoba na tom biračkom mjestu glasalo korišćenjem stare lične karte. 

"Selektivna primjena Zakona u slučaju Đurđevine u odnosu na identične slučajeve koje je prijavio MANS pokazala je da Ustavni sud i Državna izborna komisija donose isključivo političke odluke, koje za cilj imaju zadovoljenje političkih interesa partija na vlasti koje su ih birale u te institucije", kazali su iz MANS-a.

U toj organizaciji tvrde da su svi organi za sprovođenje izbora ignorisali iste takve nepravilnosti koje je prijavila ta organizacija preko tri političke partije i ni jedan od njenih prigovora nije usvojen.

"Umjesto da se bave suštinom prigovora koje je MANS podnio, a koji su pokazali da je poslednji izborni proces obilovao ozbiljnim kršenjima zakona, te da su na velikom broju biračkih mjesta zgaženi zakon, izborne procedure i biračka prava crnogorskih građana, ove institucije su se "takmičile" u tome koja će prije da odbije podnijete prigovore ne ulazeći ni jednog trenutka u njihovu suštinu", kazali su iz MANS-a.

U toj organizaciji tvrde da ni Izbornu komisiju Glavnog Grada, ni Državnu izbornu komisiju a ni Ustavni sud nije zanimalo što je na biračkom mjestu 22-B JU OŠ "Branko Božović" (P-Š) u Podgorici birač glasao sa starom ličnom kartom, pa su taj prigovor odbile sve tri institucije. 

"Ista je situacija bila i sa prigovorima za druga biračka mjesta u Podgorici 16 - Galerija savremene umjetnosti, 6-C JU OŠ "Radojica Perović" PJ Tološi (R-Š) i 18 - Skupština Glavnog Grada - Sala za vjenčanje gdje se isto glasalo uz pomoć stare lične karte i svi ti prigovori su takođe odbijeni od strane tri institucije", tvrde u MANS-u.

Oni su naveli da organe za sprovođenje izbora nije zanimao ni prigovor MANS-a da je u Podgorici, na biračkom mjestu 11-B JU Srednja stručna škola "I.Uskoković" (NJ-Š) osoba glasala bez bilo kakvog dokumenta kojim bi dokazao svoj identitet, pa je i taj prigovor odbijen.

U MANS-u navode da su izborne komisije i Ustavni sud odbili i njihov prigovor kojim je ukazano da je birač glasao putem pisma nakon što je identitet dokazao korišćenjem stare lične karte na biračkom mjestu mjestu 76-A - Mjesna zajednica "Dajbabe" (K-Š) u Podgorici.

"Ujedno, selektivna primjena zakona pokazuje do koje mjere je cjelokupan izborni sistem ispolitizovan a zakon, izborne procedure i biračka prava građana izvrgnute ruglu od partije koja ima većinu u organima za sprovođenje izbora", kazali su iz MANS-a. 

Oni smatraju da je to razlog zbog kojeg je hitno potrebno, iz korijena mijenjati cjelokupan izborni sistem - počevši od zakona, izbornih pravila, organa za sprovođenje zakona ali i prakse na sam izborni dan.

(Mina)

 

Portal Analitika