Abiznis

Građani da predlože način ulaganja novca od kampanje "Budi odgovoran"

2006budi_odgovoran
N
a konferenciji za medije povodom nastavka kampanje „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“, koja je danas održana u Eko zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici, upućen je poziv građanima da predlože načine ulaganja sredstava od kazni za sivu ekonomiju izrečenih u nastavku kampanje.
Građani da predlože način ulaganja novca od kampanje "Budi odgovoran"
Portal AnalitikaIzvor


Odlukom Vlade, polovina vrijednosti kazni za sivu ekonomiju izrečenih po prijavama građana u okviru kampanje „Budi odgovoran“ biće uložena u projekte od opšteg društvenog značaj, saopštilo je Ministarstvo finansija.



Kako su naveli, predlozi društveno odgovornih investicija mogu se podnositi do 1. septembra 2014. godine. putem emaila: infо@budiodgovoran.me, pozivanjem kol centara Poreske uprave 19707 i Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555, i putem društvenih mreža Facebook (www.facebook.com/BudiOdgovoran) i Twitter, koristeći haštag #budiodgovoran.



Moguće je predložiti investicije u maksimalnoj vrijednosti do 50,000 eura, a kriterijumi prilikom selekcije projekata koji će biti dostupni za glasanje biće društvena odgovornost, održivost i ravnomjerna regionalna zastupljenost.



Očekuje se da kratka lista projekata dostupnih za glasanje bude objavljena sredinom septembra, nakon čega će građani prilikom ukazivanja na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije, imati priliku i da glasaju za jedan od predloženih projekata od opšteg društvenog značaja.



Šest mjeseci nakon pokretanja kampanje sredinom decembra prošle godine, inspekcijske službe su po prijavama građana izrekle preko 500,000 eura, čime je obezbijeđeno dovoljno sredstava za nabavku medicinske opreme za Institut za bolesti djece u Podgorici, opremanje dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Nikšić, Cetinje i Plav, uređenje parka na Ćemovskom polju, rekonstrukciju dijela Doma starih u Risnu i nabavku didaktičke opreme za državne vrtiće u Crnoj Gori.



Kampanja „Budi odgovoran“ se realizuje u okviru projekta „Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije“ koji se sprovodi u saradnji Vlade Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori i Britanske ambasade Podgorica.

Portal Analitika