Društvo

Otvaranje studija dizajna u Bijelom Polju

aco
P
redsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić juče je primio delegaciju Univerziteta Mediteran povodom otvaranja studija dizajna vizuelnih komunikacija Fakulteta vizuelnih umjetnosti u Bijelom Polju.

Otvaranje studija dizajna u Bijelom Polju
Portal AnalitikaIzvor

Žurić i doc. mr Abaz Dizdarević i predstavnici Univerziteta Mediteran prof.dr Janko Radulović, prorektor, prof.dr Nenad Vuković, dekan FVU, prof.dr Darko Lacmanović, prodekan MTS, doc. mr Nikola Latković, prodekan FVU i doc. Sreto Pavićević istakli su da dficitarnost ovakvih visokoškolskih jedinica na sjeveru Crne Gore stavlja pred sagovornike ozbiljan zadatak za razmišljanje u pravcu razvoja ovog segmenta umjetnosti.

- Razmotrili smo objektivnost ovakve potrebe i došli do zajedničkog zaključka da je neophodno, u smislu daljeg umjetničkog i duhovnog razvoja Bijelog Polja i regiona (sjevera Crne Gore i jugozapadne Srbije), bez odlaganja i u što kraćem roku odgovoriti na potrebe mladih i darovitih ljudi ovog kraja. Obzirom da su predstavnici Univerziteta Mediteran dokazali opravdanost studija turizma i stranih jezika, došlo se do zaključka da će osnivanje odjeljenja Fakulteta vizuelnih umjetnosti u Bijelom Polju trajno olakšati put do stručnih znanja za zainteresovane buduće studente sa sjevera Crne Gore, odnosno do znanja koja su obično dostupna u većim centrima, kazao je predsjednik Žurić.

Prof.dr Nenad Vuković, dekan FVU je kazao da niz socioloških, materijalnih i drugih aspekata ovog procesa bili su argument za odluku o otvaranju studija dizajna vizuelnih komunikacija Fakulteta vizuelnih umjetnosti u Bijelom Polju.

- Formalno-pravni akti ovog sporazuma su u pripremi i biće potpisani u narednim danima od strane predsjednika Opštine, nadležnih predstavnika lokalne uprave i Univerziteta Mediteran, što će omogućiti upis prvih bjelopoljskih i regionalnih brucoša već u sljedeću 2014/15. akademsku godinu, najavio je Vuković.

 

 

 

Portal Analitika