Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • ČIRGIĆ: Osnivanjem Fakulteta za crnogorski ne dobija samo montenegristika, već i Crna Gora kao država

ČIRGIĆ: Osnivanjem Fakulteta za crnogorski ne dobija samo montenegristika, već i Crna Gora kao država

2006cirgicpoc
O
snivanje fakulteta na kojem će se izučavati nacionalni jezik i književnost važan je događaj za kulturu i nauku i onih država koje su odavno riješile svoja jezička, književna, kulturna i uopšte identitetska pitanja. Kad se uzme u obzir da je montenegristika jedna od najmlađih grana slavistike, onda je jasno od kakvoga je značaja osnivanje Fakulteta za crnogorski jezk i književnost u Crnoj Gori, kazao je za Portal Analitika dekan novoosnovanog Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju dr Adnan Čirgić.

ČIRGIĆ: Osnivanjem Fakulteta za crnogorski ne dobija samo montenegristika, već i Crna Gora kao država
Portal AnalitikaIzvor

Čirgić naglašava da se osnivanjem ovog Fakulteta stvaraju uslovi za sticanje kompetentnog kadra iz oblasti montenegristike, čime ne dobija samo montenegristika kao nauka nego i Crna Gora kao država čije će bogato nasljeđe imati ko valjano da izučava i afirmiše pred domaćom i međunarodnom javnošću.

Upitan kada će Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju početi sa radom, Čirgić ističe da Fakultet počinje s radom danom osnivanja, jer njegov rad nije samo nastavni nego i naučno-istraživački. Projekti i bogata izdavačka djelatnost koja je započeta u Institutu biće nastavljena na Fakultetu, naglašava naš sagovornik.

Kako ističe, prva generacija studenata počeće s nastavom već ove jeseni.

“U skladu s osnivačkom odlukom Fakultet će preuzeti postojeći kadar Instituta, a za potrebe nastave i istraživanja biće angažovani i novi kadrovi. Uspostavljena saradnja s naučnim institucijama i pojedincima iz okruženja, pored domaćih kadrova, garancija je visokoga kvaliteta i nastave i naučno-istraživačkih projekata koje će voditi Fakultet za crnogorski jezik i književnost. Tako će se ujedno vrlo brzo formirati i adekvatan domaći kadar za sve oblasti nauke o jeziku i književnosti. Śedište Fakulteta biće na reprezentativnoj lokaciji na Cetinju”, kaže Čirgić.

Komentarišući gašenje Instituta za crnogorski jezik, sagovornik Portala Analitika kaže da je osnivanje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, kojim prestaje s radom postojeći Institut, samo formalno gašenje Instituta.

“To se vidi iz podatka da Fakultet preuzima prava, imovinu, obaveze i kadar Instituta, nastavlja naučno-istraživačku djelatnost uz koju razvija i nastavnu djelatnost. Ta je transformacija potvrda kvalitetnoga rada Instituta u prethodnome periodu i rezultat potrebe za kadrovskim potencijalima iz oblasti montenegristike. Povoljnost ovoga Fakulteta ogleda se u tome što se na njemu neće formirati samo nastavni kadar, nego i naučno-istraživački koji je ne manje bitan od nastavnoga. Ako se uzme u obzir kolika silna građa u našim i stranim arhivima čeka nove istraživače, onda ne treba posebno objašnjavati koliko je bitno uvođenje i smjera za obrazovanje kadrova iz te oblasti. Fakultet će pored toga, preko izbornih predmeta, omogućavati sticanje znanja i oblasti za koje ne postoje studijski programi u Crnoj Gori, poput arhivistike i bibliotekarstva”, kaže Čirgić.

Upitan da prokomentariuše izjavu prof. dr Tatjane Bečanović, koja je “Vijestima” kazala da novoosnovani Fakultet nema kadra i da ne ispunjava zakonske uslove da bude visokoobrazovna ustanova, Čirgić je naglasio da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost prošao sve neophodne instance i time zadovoljilo sve zakonske preduslove za osnivanje.

“Komentarisanje takvih neozbiljnih izjava i dezinformacija smatram nedoličnim nekoga ko se bavi javnim poslom. Zato se na njih ne bih obazirao”, zaključio je Čirgić.

S.K.

Portal Analitika