Društvo

MIĆUNOVIĆ: Mom đedu i ocu bilo bi puno srce da znaju da sam ponovo u Crnoj Gori

1906drago
Za ove tri godine koliko sam počasni konzul u argentinskoj provinciji Ćako, uradilo se mnogo na intenziviranju veza između nas, potomaka crnogorskih iseljenika, i Crne Gore. Posljednji događaj koji bih izdvojio  je bratimljenje gradova Saenz Penje i Nikšića, a dogovorena je i saradnja Fakulteta iz ovih gradova, tako da se uskoro očekuje razmijena studenata i profesora, kazao je za Portal Analitika Drago Andres Mićunović, počasni konzul Crne Gore u Argentini.

MIĆUNOVIĆ: Mom đedu i ocu bilo bi puno srce da znaju da sam ponovo u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Mićunović  ističe da su gradonačelnik Saenz Penje Herardo Ćipolini i gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović potpisali tokom njegovog boravka u Crnoj Gori dogovor o saradnji i, kaže da je to jedan od lijepih primjera koje teba nastaviti.  Naš sagovornik ističe da je od velikog značaja  otvaranje Ambasade Crne Gore u Argentini, koja će organizovati kurseve crnogorskog jezika u svim oblastima gdje je brojna naša zajednica. To su prije svega Ćako, Tandil, Rosario, Santa Fe, kaže Mićunović.

1906argentina_yastave

Počasni konzul Crne Gore više od mjesec dana boravio je u Crnoj Gori i kaže da se ovdje osjeća kao u svojoj kući. Skromno napominje da je  svoj, ovog puta duži boravak, sam finansiraoi  da nije bio na teretu finansijskih obveznika. Mićunović kaže da je izuzetno tolo primljen od svojih rođaka u Nikšiću, Vasiljevića, Raičevića, Krivokapića, sa kojima je porodica ostala decenijama u bliskim vezama.

Sagovornik Portala Analitika ističe da mu je drago što je sve više potomaka naših iseljenika uspostavilo veze sa familijama u Crnoj Gori, mnogo toga se pokrenulo, formiraju se crnogorska udruženja u Argentini, i kada znamo da su te veze bile prekinute, možemo zaista biti zadovoljni, kaže Mićunović.

On napominje da dijaspora u Argentini još uvijek nije dovoljno istražena, posebno na jugu Argentine, i predstoji nam i da te veze podstaknemo, kaže Mićunović.

Ističe da je zadovoljan što se uloženi trud na obnavljanju veza isplatio, ali kada se nešto radi iz ljubavi, kaže, mora dati rezultate.

Kada smo prošli put razgovarali kazao sam da bi mom ocu Andriji i đedu Dragu bilo puno srce što sam u Crnoj Gori i znam da bi bili još srećniji da znaju da sam ponovo ovdje. Zaista volim da dođem i ovdje se osjećam kao u svojoj kući. Toliko sam toplo primljen od rođaka, od svih ovdje, da se rado vraćam.

Portal Analitika