Društvo

Danas se obilježava Svjetski dan izbjeglica

okizbjeglica1
C
rna Gora je iskazala visok nivo odgovornosti, humanosti, tolerancije i solidarnosti prema izbjegličkoj populaciji, kojoj je otvorila vrata i pružila šansu za novi početak - saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja povodom Svjetskog dan izbjeglica, koji se obilježava 20. juna.

Danas se obilježava Svjetski dan izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

UNHCR Danas se obilježava Svjetski dan izbjeglicaCrna Gora je u periodu 1998-99. godine pružala utočište za 140.000 izbjeglica i raseljenih, što je u tom trenutku predstavljalo četvrtinu njenog stanovništva. Formiranjem Komesarijata za raseljena lica, 1992. godine, Crna Gora je krenula u institucionalno rješavanje problema masovno izbjeglih osoba, koje su bile primorane da napuste svoja ognjišta usljed ratnih sukoba.

Vlada Crne Gore u saradnji sa međunarodnim organizacijama preduzima aktivnosti kako bi se ovo veoma zahtjevno društveno-ekonomsko pitanje trajno riješilo, poštujući volju i lični izbor raseljenih osoba, kroz njihovo integrisanje u crnogorsko društvo i dobrovoljni povratak u zemlju iz koje su izbjegli.

Vlada je preduzela niz aktivnosti po pitanju pravnog statusa, obezbjeđenja smještaja, jednakog pristupa obrazovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i tržištu rada, koje su dale dobre rezultate.

Kako bi ostvarili prava iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, tržišta rada i stambene politike neophodno je da riješe svoj pravni status u Crnoj Gori do 31. decembra 2014. godine.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, do 1. maja ove godine, riješeno je 9.250 zahtejva raseljenih i inetrno raseljenih osoba za regulisanje statusa, dok je u proceduri oko 1.750 zahtjeva, a oko 2.700 raseljenih još nije podnijelo zahtjev za regulisanje svog statusa.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnju sa partnerima, radi na stvaranju uslova za dobrovoljan povratak raseljenih u zemlju porijekla. S obzirom da je trenutno najveći broj raseljenih sa područja Kosova, povratak za njih 238 je odobren od strane kosovskih vlasti.

- Sprovodeći brojne nacionalne i međunarodne inicijative, crnogorske institucije, zemlje u regionu i međunarodne organizacije, doprinijeće trajnom rješavanju pitanja raseljenih i na ovaj način iskazati poštovanje prava na dostojan život, pogotovo onih koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove, tražeći sigurnost i utočište za sebe i svoje porodice usljed ratnih sukoba - zaključuje se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Portal Analitika