Kultura

Otkrivene neobjavljene pjesme Pabla Nerude

pabloNeruda2006
S
lavni čileanski pjesnik i Nobelovac Pablo Neruda, najpoznatiji po zbirci "Dvadeset ljubavnih pjesama i jedna očajna", umro je 1973, a ostao je zapamćen kao pjesnik komunističkog pogleda na svijet, koji je pisao strastvenu ljubavnu poeziju.

Otkrivene neobjavljene pjesme Pabla Nerude
Portal AnalitikaIzvor

Nerudina španska izdavačka kuća "Seiks Baral" saopštila je da je tokom katalogizacije njegovih djela u Čileu pronađeno dvadesetak dosad neobjavljenih pjesama "izuzetnog kvaliteta" objavio je Gardijan.

Riječ je o "književnom događaju od univerzalnog značaja" i "najvećem otkriću u španskoj literaturi posljednjih godina", istaknuto je u saopštenju izdavača.

Dio pjesama, koje su mahom napisane tokom 1956, ljubavnog je karaktera, dok se ostale bave raznim drugim temama.

Nove pjesme će biti objavljene u Latinskoj Americi krajem ove godine, povodom 110-godišnjice Nerudinog rođenja i 90-godišnjice od prvog izdanja zbirke "Dvadeset ljubavnih pjesama i jedna očajna", a u Španiji će izaći početkom 2015.

Kako prenosi londonski Gardijan, pjesme su pronađene u kutijama sa pjesnikovim rukopisima koji se čuvaju u Fondaciji Pabla Nerude u Čileu.

Neruda, kog je Gabrijel Garsija Markes nazvao "najvećim pjesnikom 20. vijeka na bilo kom jeziku", osvojio je Nobelovu nagradu za književnost 1971.

Čileanski pjesnik umro je 23. septembra 1973, 12 dana nakon Pinočeovog vojnog udara.

Portal Analitika