Društvo

MIRANOVIĆ: Osnivanje Fakulteta za crnogorski jezik posmatrati u sklopu Zakona o Prijestonici

1906miranovic
O
dlazeći rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Predrag Miranović kazao je danas da odluku Vlade da transformiše Institut za crnogorski jezik u Fakultet za crnogorski jezik sa sjedištem na Cetinju, posmatra u sklopu cjelokupne politike Zakona o Prijestonici i želje da se neke crnogorske institucije presele na Cetinje.

MIRANOVIĆ: Osnivanje Fakulteta za crnogorski jezik posmatrati u sklopu Zakona o Prijestonici
Portal AnalitikaIzvor

-Dobio sam informaciju da je Vlada odlučila da jednu svoju instituciju-Institut za crnogorski jezik transformiše u Fakultet za crnogorski jezik. To je bila namjera Vlade da kroz Zakon o Prijestonici mnoge institucije koje imaju crnogorski atribut pokuša da preseli na Cetinje. Mislim da je tu bilo riječi i o Istorijskom institutu i o organizovanju posebnog fakulteta umjetnosti. Tu Vladinu aktivnost gledam u sklopu cjelokupne politike Zakona o Prijestonici i želje da se neke crnogorske institucije presele u Prijestonicu Cetinje-istakao je Miranović.

Upitan da li će osnivanje Fakulteta za crnogorski jezik izazvati neke promjene na studijama crnogorskog jezika na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Miranović odgovara da će broj studenata biti i dalje isti.
-Imamo dva studijska programa, studijski program za crnogorski i studijski program za srpski jezik. Imamo trend rasta broja studenata na studijskom programu za crnogorski jezik i trend blagog opadanja na studijskom programu za srpski jezik. Vidjećemo šta će se desiti na kraju-zaklučio je Miranović.

Portal Analitika