Svijet

Španija dobila novog kralja

 

spanija
N
ovi kralj Španije Felipe VI preuzeo je zvanično tron polaganjem zakletve pred parlamentom, sa rukom položenom na ustav zemlje.

Španija dobila novog kralja
Portal AnalitikaIzvor

Poslije polaganja zakletve poslanici su novog španskog kralja pozdravili gromoglasnim aplauzom, a kralj Felipe VI poljubio u obraz svoju suprugu kraljicu Leticiju, prenosi AFP.

"Zaklinjem se da ću vjerno ispunjavati svoje dužnosti, čuvati i osigurati očuvanje ustava i zakona i da ću poštovati prava građana i regiona", rekao je novi kralj odjeven u vojnu uniformu sa kraljevskom lentom.

Ranije je kralj Felipe dobio kraljevsku crvenu lentu od svog oca Huana Karlosa u palati Sarsuela (Zarzuela) nedaleko od Madrida, prenio je BBC.

spanijakruna
Novi kralj Španije je Felipe VI, 46-godišnji sin Huana Karlosa koji je juče potpisao akt o abdikaciji i okončao skoro četiri decenije boravka na tronu.

Madrid je od noćas spreman za ceremoniju krunisanja Felipea VI - ulice su okićene sa 16.000 cvjetova, veći dio centra grada je u crveno-žutoj boji španske zastave, koje vise sa gradske skupštine, balkona, uličnih svjetiljki a 100.000 zastavica biće podijeljeno danas građanima.

O bezbjednosti se brine oko 7.000 policajaca, prenosi AFP.

Nakon što će Felipe VI položiti zakletvu i održati govor pred oba doma parlamenta, u kraljevskom vozilu proći će ulicama Madrida prije nego što pozdravi narod sa glavnog balkona kraljevske palate.

Felipe, koji je diplomirao diplomatiju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, popularan je među Špancima i ne prate ga skandali.

Mnogi  Španci očekuju mnogo više od uglađenosti i glamura novog kralja, plavookog, skoro dva metra visokog Felipea, iako je njegova uloga kao šefa države uglavnom simbolična.

Njegova supruga a od danas španska kraljica je bivša TV voditeljka Letisija (41), s kojom ima dvije ćerke, sedmogodišnju Sofiju i osmogodišnju Leonor.

spanijapotoidca
Novi monarh se suočava s brojnim očekivanjima da će moći da pomogne u rješavanju jednog od najvećih političkih problema Španije - rastućeg pokreta za nezavisnost Katalonije.

Bivši kralj Huan Karlos (76), koji je poveo Španiju u demokratiju poslije perioda Frankove diktature sedamdesetih godina, ali je ime kasnije ukaljao skandalima, na jučerašnjoj popodnevnoj ceremoniji u Kraljevskoj palati u Madridu, pred 150 gostiju, stavio je svoj potpis na akt o abdikaciji, koju je ratifikovao premijer Mariano Rahoj.

Huan Karlos odlučio je da abdicira iz ličnih razloga, pošto mu se pogoršalo zdravlje poslije više operacija prethodnih godina, naveo je premijer Rahoj.

Nekada vrlo popularni Huan Karlos izgubio je podršku javnosti posljednjih godina zbog korupcijskih skandala i gafova. Njegova ćerka, princeza Kristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije.

Jedna anketa rađena poslije najave abdikacije Huana Karlosa 2. juna, pokazala je da 76,9 odsto ispitanika ima dobro ili veoma dobro mišljenje o princu Felipeu.

Da li će tako i ostati pokazaće način na koji će, u okviru svojih ovlašćenja, pokušati da odgovori na nezadovoljstvo naroda zbog visoke stope nezaposlenosti od 26 odsto i nastojanja katalonskih vlasti da organizuju referendum o nezavisnosti 9. novembra.

 

(b92)

Portal Analitika