Kultura

CNP raspisao dva konkursa za domaće dramske tekstove

1606cnp
S
avjet Crnogorskog narodnog pozorišta donio je odluku da se raspišu Konkurs za nagradu CNP-a za savremeni domaći dramski tekst „Izgubljeno-nađeno: dramska remapiranja novije crnogorske istorije“, i Konkurs za nagradu CNP-a za domaću dramu neafirmisanih autora „Skroz nova drama“, saopšteno je Portalu Analitika iz nacionalnog teatra.

CNP raspisao dva konkursa za domaće dramske tekstove
Portal AnalitikaIzvor

- Ovako postavljenim tematskim okvirom Trećeg konkursa za nagradu CNP-a za savremeni domaći dramski tekst „Izgubljeno-nađeno: dramska remapiranja novije crnogorske istorije“, dramski pisci i spisataljice se pozivaju da remapiraju noviju crnogorsku istoriju (20. i 21. vijek), da istorijske događaje i ličnosti – znane ili neznane,  sačuvane ili zagubljene u pamćenju zajednice – pronađu i identifikuju kao moguća nova uporišta za savremenu kolektivnu samoidentifikaciju – navodi se u pozivu za prijavljiavnje na prvi konkurs.

Prema propozicijama, pravo učešća imaju svi autori/ke koji su državljani/ke Crne Gore. Mogu se kandidovati samo drame koje prethodno nisu publikovane i izvođene, a autori/ke mogu kandidovati najviše dvije drame. Autoru/ki nagrađene drame biće dodijeljena plaketa i novčana nagrada u iznosu od 5.000 eura. O izboru najuspješnijeg teksta odlučivaće petočlani žiri koji čine: Selma Spahić, Borka Pavićević, Darko Lukić, Janko Ljumović i Nataša Nelević.

Takođe se podsjeća da pravo praizvedbe nagrađenog teksta ima CNP, da je konkurs anoniman, a rok za dostavljanje ili slanje tekstova poštom je 31. maja 2015. godine. Pokrovitelj ove nagrade je Ministarstvo kulture Crne Gore.

- Crnogorsko narodno pozorište uspostavlja Konkurs za nagradu CNP-a za savremeni domaći tekst neafirmisanih autora „Skroz nova drama“ radi podsticanja savremene dramske književnosti i ohrabrivanja autora/ki koji još nemaju pristup scenama institucionalnih pozorišta, kao i vidljivijeg profilisanja scene Studio - na kojoj će biti izvođeni nagrađeni tekstovi - kao scenskog prostora otvorenog za mlađe i neafirmisane autore/ke i za inovativne dramske i pozorišne izraze koji uslovnost produkcijskih uslova scene Studio prepoznaju kao umjetnički izazov – ističu iz nacionalnog teatra.

Tematski naziv ovogodišnjeg konkursa „Skroz nova drama“ je „Junaci našega doba“ kojim treba da bude naglašena repertoarska zainteresovanost CNP-a za dramske tekstove koji fokusiraju iskustva savremenosti, naročito iz perspektive mladih ljudi.

- Identifikovanje „junaka našeg doba“ shvaćeno je kao jedan od mogućih puteva traženja odgovora na pitanje o vremenu i društvu u kojem živimo. Autoru/ki nagrađene drame biće dodijeljena plaketa i novčana nagrada u iznosu od 2.000 eura. O izboru najuspješnije drame odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Ivica Buljan, Biljana Srbljanović i Željko Sošić – navodi  se u pozivu za novopokrenuti konkurs.

Tekstovi koji zadovoljavaju ove uslove mogu se dostavljati ili slati poštom do 31. decembra ove godine, a pokrovitelj nagrade je Crnogorsko narodno pozorište.

Podsjećamo, Savjetom CNP-a predsjedava Stevan Koprivica, a članovi su i Nataša Nelević, Željko Sošić, Natalija Vujošević i Miško Caušević.

Portal Analitika