Abiznis

DAN: Vlada dala SSCG skoro 200.000 eura za prostor u Beogradu

1906domsindikata
V
lada Crne Gore je skoro dvije godine plaćala mjesečnu rentu od oko 10.000 eura crnogorskom Savezu sindikata za sindikalne poslovne prostorije u strogom centru Beograda, koji nisu ni korišteni koristila, piše Dan.

DAN: Vlada dala SSCG skoro 200.000 eura za prostor u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Iz Vlade su podgoričkom listu saopštili da su raskinuli ugovor sa SSCG, dok u ovoj radničkoj organizaciji to negiraju, navodeći da ih niko o tome nije obavijestio i da izvršna vlast ima obavezu da to uradi tri mjeseca ranije.

Kako tvrde u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Vlada Crne Gore je sa SSCG raskinula ugovor o zakupu poslovnog prostora te radničke centrale u Beogradu, za čije je rentiranje do sada iz državnog budžeta izdvojila oko 200.000 eura. Danu je iz MVPEI saopšteno kako je ugovor sa SSCG raskinut prije tri dana, nakon što su vlade Srbije i Crne Gore postigle sporazum o saradnji diplomatskih akademija i ustupanju nepokretnosti na recipročnoj osnovi za smještaj diplomatskokonzularnih predstavništva. Ministri spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Ivica Dačić i Igor Lukšić potpisali su tada sporazum o saradnji kojim je predviđeno da Srbija i Crna Gora jedna drugoj ustupe prostor za smještaj ambasada u Beogradu, odnosno Podgorici.

Član sekretarijata SSCG Vidak Đuranović kazao je da nema informaciju da je Vlada raskinula ugovor sa tom organizacijom.

- Ugovorom koji smo potpisali sa Vladom precizirano je da oni moraju da nas obavijeste o eventualnom raskidu ugovora tri mjeseca prije. To se nije desilo. Mi u SSCG nemamo informaciju da Vlada planira da raskine ugovor. Ukoliko se to desi, oni su dužni da plate kiriju za ta tri mjeseca, odnosno oko 30.000 eura - tvrdi Đuranović.

List podsjeća da su izvršna vlast i predstavnici Saveza prije dvije godine potpisali ugovor o zakupu sindikalnog prostora u Beogradu za, kako je najavljeno, potrebe crnogorske ambasade u Beogradu. Međutim, ambasada se u taj prostor nije useljavala iako je mjesečno plaćala rentu od oko 10.000 eura. Generalni sekretar SSCG Marko Nikčević izjavio je da „obje strane poštuju potpisani poslovni ugovor, čija je sadržina poslovna tajna”.

Dan dalje navodi kako iz više izvora saznaje da je SSCG od oktobra 2012. od Vlade počeo mjesečno da dobija 9.996 eura na ime zakupa prostorija koje su SSCG pripale prilikom podjele imovine nekadašnjeg zajedničkog sindikata Srbije i Crne Gore. Crnogorskom republičkom sindikatu pripao je prostor od 714 kvadrata na prvom spratu u Domu sindikata.

Foto: novosti.rs

Portal Analitika