Društvo

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju umjesto ICJK

1906crnogorskijezik
V
lada Crne Gore danas bi trebalo da donese odluku o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost čije bi sjedište trebalo da bude na Cetinju, piše Pobjeda. Fakultet će biti javna ustanova visokog obrazovanja, čiji je osnivač Vlada.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju umjesto ICJK
Portal AnalitikaIzvor

- Planirane su osnovne i postdiplomske studije. Osnovni razlog za otvaranje fakulteta jeste stvaranje naučnog potencijala koji će se baviti izučavanjem crnogorskog jezika, kao i obezbjeđivanje adekvatnog nastavnog kadra za obrazovanje crnogorskih đaka i studenata iz crnogorskog, službenog jezika u našoj zemlji - piše Pobjeda.

Osnivanjem Fakulteta za crnogorski jezik i književnost trebalo bi da budu stvoreni uslovi za četvorogodišnje studiranje, odnosno obrazovanje studenata u oblasti montenegristike. Fakultet će, prema nezvaničnim informacijama podgoričkog lista, preuzeti zaposlene, imovinu, prava i obaveze Instituta za crnogorski jezik, koji će prestati da postoji.

Crna Gora je posljednja od svih bivših jugoslovenskih republika normirala svoj jezik. Za razliku od zemalja iz okruženja i šire, gdje postoji nekoliko instituta i katedri na kojima se izučava i predaje službeni jezik, kod nas postoji samo jedan Institut za crnogorski jezik i književnost i jedan studijski program pod nazivom Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Foto: aljazeera.net

Portal Analitika