Društvo

Uljarević: Neophodno preispitati Mugošine poslove

2601Uljarevic
P
reispitivanje poslova u Glavnom gradu dok je gradonačelnik bio Miomir Mugoša neophodno je ako nova vlast želi sistem poštovanja i primjene zakona, smatra izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

Uljarević: Neophodno preispitati Mugošine poslove
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući navode da će jedan od uslova Socijaldemokratske partije za formiranje koalicije sa Demokratskom partijom socijalista biti preispitivanje svih odluka Mugoše, Uljarević je kazala da će DPS teško prihvatiti uslov koji znači preispitivanje poslova iz prošlosti.

“To bi značilo preispitivanje nezakonitog bogaćenja lokalnih funkcionera u Podgorici sa akcentom na Mugošu. Možda bi u vrhu DPS i pristali na takvu ponudu kada ne bi prijetila opasnost da će to preispitivanje doći do samog vrha DPS-a, odnosno i do predsjednika partije Mila Đukanovića”, rekla je ona agenciji MINA.

Prema riječima Uljarević, preispitivanje poslova u Glavnom gradu za vrijeme vršenja vlasti Mugoše neophodno je ako nova vlast želi da uspostavi sistem poštovanja i primjene zakona.

“Kao i povjerenja građana u lokalnu vlast koja poštuje zakone, i čini sve da zakoni važe jednako za sve”, dodala je ona.

Upitana da li smatra da je potrebno i poželjno da nova vlast, ko god je bude činio, preispita poslovanja prethodne, Uljarević je kazala da je revizija poslovanja prethodne vlasti neophodna,” i generalno bi trebalo da bude utvrđena zakonom kao obaveza”.

“Posebno treba obratiti pažnju na raspolaganje gradskim građevinskim zemljištem u Glavnom gradu u period 2007-2009, zatim provjeriti slučaj Carine, ugovore o javnim nabavkama, odluke o prenamjeni prostora, i slično”, rekla je ona.

Uljarević smatra da postoji mnogo posla za reviziju.

“Ali i za tužilaštvo koje je hronično nezainteresovano za svoj posao osim ukoliko to nije u služni političkih obračuna vrha DPS-a sa neistomišljenicima ili unutrašnjeg partijskog disciplinovanja”, navela je ona.

Komentarišući da li će se SDP striktno držati najavljene platforme, koja, prema onom što su mediji objavili ostavlja malo prostora za dogovor sa dosadašnjim koalicionim partnerem, Uljarević je rekla da je platforma početna pozicija i podrazumjeva se da će strane koje pregovaraju popuštati u svojim stavovima.

Ona je ocijenila da pasnost za SDP da u potpunosti padne pod uticaj DPS-a predstavlja vidljivo nejedinstvo unutar partijske strukture.

"I pritisak po dubini te strukture od DPS-a na kadrove koji nakon deceniju i po vršenja zajedničke vlasti teško mogu da shvate i prihvate novi politički kurs SDP-a ili su i sami ucijenjeni da sada “igraju” za DPS unutar SDP-a”, kazala je Uljarević.

Komentarišući to što će, sudeći prema dosadašnjem razvoju situacije, proces pregovora i konačnog formiranja vlasti u više opština potrajati i druže od same kampanje, ona je kazala da je to suštinski najavljeno i nakon samog proglašenja izbornih rezultata,” jer je bilo jasno da nijesu svi unaprijed imali jasnu perspektivu daljeg pozicioniranja”.

“Partije primarno prepoznaju partijske interese i to je, nažalost, magistralni kurs kojim se kreću. Crnogorski politički sistem dobija obrise pluralizma što svim akterima na političkoj sceni daje šansu da u nekoj strukturi budu vlast na lokalnom nivou”, ukazala je Uljarević.

Ona je kazala da je ulog veliki i da će imati direktne posljedice na rejting partija na državnom nivou, ali i na moguće dugoročnije promjene.

“Sve ovo opredjeljuje partijske elite da partijski interes stavljaju kao prioritetni iz kojega izvode sve ostale interese, a građani faktički nijesu nikom na prvom mjestu”, zaključila je Uljarević.

Portal Analitika