Društvo

Janjić: Ovakvu teoriju zavjere smo već gledali

186dusanjanjicok
A
nalitičar Dušan Janjić , komentarišući navode beogradske štampe da crnogorski premijer Milo Đukanović „priprema udar na nezavisne medije u Srbiji“, ocijenio je da te poruke imaju za cilj da predstave Srbiju kao slabu zemlju, te da iza svega stoje poražene snage u toj zemlji.

Janjić: Ovakvu teoriju zavjere smo već gledali
Portal AnalitikaIzvor

- Ovaj tekst, zbog notornih gluposti, ne bi zasluživao nikakav komentar da navodi u njemu nijesu skandalozni. Način na koji je tekst u Kuriru predstavljen sa prikazivanjem šeme, čak i strategije kojom Đukanović navodno hoće da zaplaši i zavlada medijima u Srbiji, po meni upućuje na to da se radi o jednom vrlo osmišljenom potezu. Apsolutno je jasno da je ta vrsta teorije zavjere nešto što smo gledali od tih ljudi još iz doba Miloševića – ocijenio je Janjić u izjavi za Pobjedu.

Prema njegovom mišljenju, u Srbiji vlada velika nervoza koja je zahvatila određene političke, bezbjednosne i poslovne krugove.

- Postoje u Srbiji političari, poslovni ljudi, obavještajci koji nijesu porijeklom iz Crne Gore i koji su odvajanje Srbije i Crne Gore doživjeli kao lični politički poraz i koji decenijama već pokušavaju da ubijede srpsku javnost da je to sve smislio Milo Đukanović kao eksponent Zapada -  naveo je Janjić.

On dodaje da se time šalje poruka da Vlada nema autoritet da zaštiti Srbiju, te da je Đukanović taj koji „komanduje“ scenom.

- Mene ne čudi da se Vučić osjetio prozvanim i dobro je što je reagovao – rekao je Janjić.

On ocjenjuje da iza ovakvih priča stoje dvije stvari – neraščišćeni odnosi u političkom vrhu Srbije, pa i samom SNS, i neizvršen posao reforme bezbjednosne zajednice.

- Bojim se da je mnogo veći problem pred Srbijom nego pred Đukanovićevom Crnom Gorom. Ovo je momenat u kome Vučić ne može samo na riječima da ostavi reakciju. Znamo da mu je potrebna ozbiljna reforma bezbjednosne zajednice i to zasad ne može da napravi – rekao je Janjić.

Ono što može da uradi Vučić, kako dodaje, jeste da nađe ko je napravio tekst i da se o tom tekstu ozbiljno porazgovara, prije svega o porukama koje on šalje Srbiji.

- A to je da je Srbija slaba, te da ne treba da se približava Zapadu – rekao je Janjić.

Prema njegovim riječima, Đukanović trenutno reprezentuje političara koji je crnogorsku državu uputio ka evroatlantskim integracijama, „i to mu očigledno neki ne mogu oprostiti“.

Upitan da prokomentariše Đukanovićevu poruku Vučiću da treba da se sjeti 2003. godine, Janjić smatra da je crnogorski premijer u pravu.

- Vučić treba malo da pogleda što na primjer nije uradio Đinđić, da analizira ko se to sve njemu priključio. Neki dio medija, koji su sada objavili ovo, sebe sada predstavljaju kao uporište Vučićevo. Mislim da on mora ozbiljno da razmisli o sopstvenom krugu – kazao je Janjić dodajući da Vučić mora da nastavi dobru saradnju sa Crnom Gorom.

Pobjeda

 

Portal Analitika