Društvo

Marković sa Miljenićem: Osnaženi odnosi sa Hrvatskom

dusko
I
zuzetni međudržavni odnosi Crne Gore i Hrvatske dodatno su osnaženi uspješnom pravosudnom saradnjom koja će biti označena skorim potpisivanjem Memoradnuma o saradnji Ministarstva pravde Crne Gore i Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Ovim Memorandumom razradiće se modeli direktne međusobne podrške na daljem jačanju pravosuđa, u okviru šire agende evropskih integracija Crne Gore, saglasili su se potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore Duško Marković i ministar pravde Hrvatske Orsat Miljenić na sastanku održanom danas u Zagrebu, saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

Marković sa Miljenićem: Osnaženi odnosi sa Hrvatskom
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Marković je zahvalio svom kolegi na sve aktivnijoj ulozi Republike Hrvatske u regionu Zapadnog Balkana i prije svega na kontinuiranoj razmjeni iskustva iz evrointegracionog pregovaračkog procesa Hrvatske, naročito u oblasti reforme pravosuđa, što je „zbog uspješnosti hrvatske pravosudne reforme, ali i suštinske bliskosti pravnih sistema, dragocjeno za Crnu Goru“, istakao je potpredsjednik Marković.

Posebna tema sastanka dva ministra bio je rad Mješovite komisije za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između dvije zemlje. Budući da se dvojica ministara nalaze na čelu ove mješovite komisije, zajednički je konstatovano da između dvije države nema otvorenih pitanja, te da je većina pokrenutih pitanja u radu ove Komisije uspješno razriješena u prethodnom periodu. U tom smislu, načelno je dogovoren sljedeći sastanak Komisije za jesen ove godine, na kojem će jedna od tema biti i školski brod Jadran.

Potpredsjednik Marković i ministar Miljenić pohvalili su saradnju pravosudnih institucija Crne Gore i Republike Hrvatske, osvrnuvši se na značaj saradnje dvije tužilačke organizacije dvije države u oblasti procesuiranja ratnih zločina, između ostalog i u predmetu Morinj. U tom smislu, ministri su poslali zajedničku poruku da svaki ratni zločin, bez obzira na čijoj se teritoriji dogodio, mora dobiti zadovoljavajući sudski epilog.

„Interes Republike Hrvatske je da se procesuiraju svi ratni zločini. Policije i tužiteljstva dviju zemalja moraju neposrednije surađivati na tom zadatku, jer smatramo da se sve ratne traume moraju zatvoriti“, rekao je ministar pravosuđa Republike Hrvatske Orsat Miljenić.

 

 

Portal Analitika