Društvo

Marić: Tradicija i uski politički interesi glavne prepreke

156borismaric
D
ugogodišnja vladavina jedne partije, kao i neadekvatna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala glavni su razlozi zbog kojih Crna Gora po izvještaju Freedom House-a spada u slabo razvijene demokratije – smatraju analitičari. Po njihovim riječima, evroatlanske integracije bitno utiču na sam proces demokratizacije, međutim napominju da je ključno da kao društvo prepoznamo suštinsku potrebu za demokratskim iskorakom, od kojeg smo, kako kažu, još dosta daleko.

Marić: Tradicija i uski politički interesi glavne prepreke
Portal AnalitikaIzvor

To što je Crna Gora u posljednjem izvještaju Freedom House-a označena kao zemlja sa polu-konsolidovanom demokratijom, nije iznenađenje za političkog analitičara Srđana Vukadinovića. Prema njegovom mišljenju, naše društvo je trenutno u pred-demokratskoj fazi.

"A u fazi pred-demokratskog društva je iz razloga što društveni ambijent kreira politička grupacija, odnosno politička partija koja je već 20 i više godina na vlasti u Crnoj Gori. Znači, svi ambijenti u južnoslovenskom prostoru su demontirali taj jednopartijski monopol, dok u Crnoj Gori on još uvijek ima određenu dominaciju", kaže Vukadinović.

Sa Vukadinovićem je saglasan i Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje, koji smatra da su tradicija i uski politički interesi glavne prepreke na demokratskom putu Crne Gore.

"Mi imamo razne barijere i tradicionalne i interesne kad je razvoj demokratskih procesa na dnevnom redu. Kad kažem tradicionalne, mislim da mi kao društvo nemamo neko bogato iskustvo sa demokratskim procesima i sa demokratskim rukovođenjem. A kad kažem interesne, to su interesi političkih elita, parcijalni interesi, zatim interesi poslovnih elita, koje često u tranzicionim društima prepoznajemo kao tajkunske elite i tako dalje i tako dalje", kaže Marić.

Evroatlanske integracije, prema Marićevim riječima,  mogu biti važan podsticaj za razvoj demokratije u našoj zemlji. Međutim, on smatra da ispunjavanje obaveza iz evropske agende samo po sebi nije dovoljno.

"Moramo nekako i sami shvatiti, znači naći neku našu unutrašnju, dubinsku potrebu da sami razvijamo demokratske procese i demokratske vrijednosti", kaže Marić.

Da bi Crna Gora poboljšala trenutnu poziciju i približila se razvijenim evropskim demokratijama neophodna je politička volja – kaže Srđan Vukadinović. Po njegovim riječima, demokratskog iskoraka nema sve dotle dok institucije ne počnu da sankcionišu sve zloupotrebe koje otežavaju demokratski razvoj.

"Možemo se mi zavaravati time da treba fingirati svijest ljudi, da treba napraviti iskorak ka demokratskom društvu, a ovo društvo je od tog iskoraka još puno daleko, tako da prije svega mora da se stvori politička volja kod političkih elita, da bi se takvo stanje mijenjalo. Bez političke volje teško će društvo bilo šta moći da uradi", smatra Vukadinović.

U novom izvještaju Freedom House-a koji obuhvata 29 država u tranziciji, njih trinaest je ocjenjeno demokratskim, deset autoritarnim, dok je šest zemalja još uvijek u prelaznom periodu. Među njima je i Crna Gora, koja je u ovom izvještaju označena kao polu-konsolidovana demokratija, sa indeksom demokratije 3,86. Prema ispitivanjima ove nezavisne organizacije prosječna ocjena demokratije u svijetu je u konstantnom padu već desetu godinu za redom.

Atlas.tv

Portal Analitika