Društvo

Keković o kaznama za neisplaćivanje zarada: Ne mijenjati zakon, nego ga primjenjivati

1406kekovic
B
ez obzira što u posljednjih 20 godina ni jedan poslodavac nije odgovarao zbog neisplaživanja zarada, Uniji slobodnih sindikata nije previše interesantan prijedlog DF-a na čiju će inicijativu Skupština uskoro odlučivati da neisplaćivanje zarada postane krivično djelo. Oni smatraju da je aktuelni zakon dobar, ali da se kao i većina zakona – ne poštuje.

Keković o kaznama za neisplaćivanje zarada: Ne mijenjati zakon, nego ga primjenjivati
Portal AnalitikaIzvor

- Svako pojašnjenje i svako dodatno zalaganje u zaštiti prava je dobrodošlo. Ali, nije toliko važno da li će se ova odluka koja je predložena za izmjenu zakona usvojiti. Važnije je da se natjeraju institucije sistema da primjenjuju odredbe koji već postoje u Krivičnom zakonu a odnose se na prava zaposlenih – kazao je za Televiziju Atlas generalni sektretar USSCG Srđa Keković.

Rijetko se dešava da su poslodavci i radnici saglasni, ali ovo je slučaj, jer i jedni i drugi ističu isto. Unija poslodavaca Crne Gore podsjeća na odredbe Krivičnog zakona, koji definiše kazne za neisplaćivanje zarada:

- „Ko se svjesno ne pridržava zakona ili drugih propisa, kolektivnih ugovora i drugih opštih akata o pravima iz rada i o posebnoj zaštiti na radu omladine, žena i lica sa invaliditetom i time drugom uskrati ili ograniči pravo koje mu pripada, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine.“ (Član 224) Dakle, krivičnim zakonodavstvom je u ovom trenutku dovoljno pokrivena materija zaštite od krivičnih djela protiv prava iz rada – saopšteno je podgoričkoj televiziji iz UPCG.

Portal Analitika