Društvo

CKCG: Obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

1406ckcg
C
rveni krst Crne Gore, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, obilježio je danas Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

CKCG: Obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi
Portal AnalitikaIzvor

Kampanjom pod sloganom „Dajte krv za one koje daruju život“, ove godine je posebna pažnja skrenuta na žene i majke, koje usljed teških komplikacija na porođaju i gubitka velikih količina krvi, gube život.

- U Crnoj Gori, zahvaljujući uvezanom sistemu transfuziologa i ginekologa, mali je broj ovakvih slučajeva, jer su obezbijeđene sigurne količine krvi i krvnih derivata za svaku porodilju i njenu bebu. Crveni krst Crne Gore je, posredstvom svojih volontera i u saradnji sa stručnim osobljem Zavoda za transfuziju krvi, danas je promovisao dobrovoljno davalaštvo krvi, ukazao građanima na potrebe za krvlju i informisao ih o tome gdje, kada i kako je mogu dati – saopšteno je Portalu Analitika iz CKCG.

1406ckcg1Mensud Grbović, pomoćnik ministra zdravlja, na manifestaciji u Šoping molu Delta siti poželio je svim dobrovoljnim davaocima krvi, srećan praznik. Mina Brajović, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori podsjetila je na preporuke te institucije da se dostigne četiri odsto dobrovoljnog davalastva krvi i dodala da ostvareni rezultati u Crnoj Gori govore da smo „na pola puta kada je riječ o ostvarivanju ciljeva“.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Jelena Dubak, ukazala je na činjenicu da i dalje treba raditi na informisanju građana, budućih davalaca krvi i da će se CKCG i dalje truditi da motiviše i informiše građane i okuplja dobrovoljne davaoce, a sve u cilju postizanja preporuke SZO. Istakla je i da će CKCG i dalje intenzivno raditi na motivaciji mladih ljudi koji će tek postati višestruki davaoci krvi.

1406ckcg2Direktorica Zavoda za transfuziju krvi, prim. dr Gordana Rašović, podsjetila je na Karla Landstajnera, koji je prije 114 godina, otkrićem krvnih grupa, postavio osnove liječenja transfuzijom krvi, a po kome se i obilježava Svjetski dan dobrovolnih davalaca krvi.
Portal Analitika