Abiznis

Porasla zaposlenost u eurozoni

1406posao
Z
aposlenost u eurozoni u prvom tromjesečju ove godine porasla je drugi uzastopni kvartal, što je znak da privredni oporavak konačno počinje da utiče i na tržište rada, pokazuju podaci Eurostata.

Porasla zaposlenost  u eurozoni
Portal AnalitikaIzvor

Broj zaposlenih u 18-očlanoj eurozoni porastao je u period od januara do kraja marta 0,1 odsto na kvartalnom i 0,2 odsto na godišnjem nivou i prvi je rast zapošljavanja od trećeg kvartala 2011. godine.

U Njemačkoj je zaposlenost porasla 0,3 odsto na kvartalnom i 0,8 odsto na godišnjem nivou, dok je u Portugaliji smanjena 0,3 odsto na kvartalnom, ali povećana 1,8 odsto na godišnjem nivou, prenosi Tanjug.

Zaposlenost je u Grčkoj na godišnjem nivou smanjena 0,5 odsto, u odnosu na pad od 2,6 odsto iz prethodnog kvartala, što ukazuje na postepeni oporavak periferije eurozone.

Podaci u Briselu takođe su pokazali da je u aprilu trgovinski suficit eurozone porastao na 15,7 milijardi EUR sa 14 milijardi EUR iz istog mjeseca prošle godine. Uvoz je snižen tri odsto na godišnjem nivou, a izvoz jedan odsto.

Izvoz EU u Rusiju, u vrijeme zategnutih odnosa Brisela i Moskve zbog Krima, pao je u prvom kvartalu 12 odsto na godišnjem nivou, dok je uvoz iz Rusije, pao devet odsto.

Portal Analitika