Društvo

Đurđevac i Abramović braniće se sa slobode

2803nikcevic
S
udija nikšićkog Osnovnog suda Ivan Perović prihvatio je garanciju imovinom i ukinuo pritvor Vukašinu Đurđevcu i Zoranu Abramoviću, dvojici od šestorice okrivljenih za napad na novinarku Dana Lidije Nikčević, uz zabranu napuštanja boravišta, prenosi Mina.

Đurđevac i Abramović braniće se sa slobode
Portal AnalitikaIzvor

Perović će naknadno donijeti odluku o zahtjevu advokata da se dopusti odbrana sa slobode i ostalim okrivljenim, vlasniku nikšićkog pogrebnog preduzeća Narcis Željku Miletiću, Milovanu Gardaševiću, Nikoli Bulatoviću i Vladimiru Mitroviću.

Po nalogu suda dostavljen je i dopis svim graničnim ispostavama da se omogući ulazak u Crnu Goru bugarskoj državljanki Hristini Živkovoj Dobrevi da bi, u svojstvu svjedoka, mogla dati svoj iskaz na narednom ročištu zakazanom za 27. jun.

Dobreva je, kako je navedeno tokom istrage, u pisanoj izjavi navela da su se šestorica okrivljenih sastajali u kući Gardaševića, gdje je ona živjela, i sačinili skicu praćenja i napada na novinarku.

Advokat odbrane Radomir Odalović na prethodnom ročištu saopštio je da je Dobreva, kao ključni svjedok, morala napustiti državu zbog neposjedovanja boravišne dozvole, ali da je namjeravala povratak i suočavanje sa policajcima o navodnoj tvrdnji da je bila ucijenjena potpisati takvu izjavu.

Na današnjem osmosatnom pretesu kao svjedoci saslušani su inspektor Dragoljub Peković, načelnik kriminalističke policije Milorad Žižić i rukovodilac za referat imovinskih delikata Velibor Koprivica, koji su negirali navode o ucjeni Bugarke.

Inspektori su negirali i tvrdnje okrivljenog Mitrovića da su mu pod prisilom iznudili priznanje da je sa ostalim osumnjičenima učestvovao u napadu na Nikčević, kako bi policija mogla rasvijetliti taj slučaj.

Govoreći o toku istrage i svom učešću u rasvjetljavanju napada istakli su da je Mitrović prvobitno negirao umiješanost i prijetnje koje je ranije uputio novinarki koja je pisala o slučaju prevare u koju je bio navodno umiješan.

Inspektori su naveli da je nakon toga Mitrović inicirao sastanke sa njima i obavijestio ih da je Miletić naručio napad i platio četiri hiljade eura, a da mu je motiv bila materijalna šteta nastala kada je Dan jedno vrijeme prekinuo saradnju sa Narcisom, nakon što je radnik tog pogrebnog preduzeća optužen u Hrvatskoj za šverc droge.

Prema kazivanju inspektora, Mitrović je kao izvršioce prethodno naveo dvojicu iz Podgorice, što se, obrazložili su, pokazalo netačnim, a potom u pisanoj izjavi na pet-šest strana priznao svoje učešće i naveo imena preostale petorice okrivljenih i detalje napada. Isto je izjavio i kod tužioca uz prisustvo advokata.

Mitrović je na saslušanju u Sudu to negirao i danas ponovio da su mu inspektori prijetili i ucjenjivali ga, čak i njegovom djecom, a kao odbranu naveo je i da je prošao poligrafsko ispitivanje.

Ostali okrivljeni od početka pretresa 29. aprila uporno negiraju da su na bilo koji način umiješani u prebijanje Nikčević.

Nikšićka policija uhapsila je okrivljene 27. marta zbog sumnje da su 3. januara napali Nikčević ispred dopisništva Dana, a hapšenja su uslijedila nakon, kako je saopšteno, planske, tromjesečne istrage.

Uoči početka suđenja Miraš Đurđevac, otac okrivljenog Vukašina, kazao je da su uputili dopise na adrese svih nadležnih u Crnoj Gori i međunarodnih predstavnika tražeći korektno suđenje i pronalaženje istinskih krivaca.

Đurđevac je zamjerio i što je predsjednik Vlade Milo Đukanović na premijerskom satu rekao da je slučaj prebijanja novinarke Nikčević rasvijetljen, iako je suđenje bilo tek na početku i još traje.

Portal Analitika