Kultura

Dragana Tripković predstavlja CDNK i Crnu Goru u Azerbejdžanu

1306dragana
M
lada crnogorska književnica Dragana Tripković predsatvljaće CDNK na XII Kongresu Udruženja pisaca Azerbejdžana i proslavi 80. godina postojanja Saveza pisaca te zemlje, koji se održavaju u Bakuu, od 16. do 19. juna.

Dragana Tripković predstavlja CDNK i Crnu Goru u Azerbejdžanu
Portal AnalitikaIzvor

Na poziv predsjednika Udruženja pisaca Azerbejdžana Anara Rzajeva, Tripković će na Kongresu predsjednika i sekretara svjetskih nacionalnih književnih udruženja, predstavljati Crnogorsko društvo nezavisnih književnika i državu Crnu Goru. Kako ističu iz ovog udruženja, ovaj poziv je CDNK upućen preko Ambasade Azerbejdžana u Crnoj Gori, i predstavlja prvu ovakvu kulturnu razmjenu između dvije zemlje.

Udruženje pisaca Azerbejdžana je najveća organizacija pisaca, pjesnika i publicista Azerbejdžana i broji oko 1.500 članova. To je multietnička organizacija čiji članovi objavljuju na azerbejdžanskom, ruskom, lezginskom, tališkom, tat i drugim jezicima.

Dragana Tripković je rođena 1984. godine. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Objavila je zbirke poezije „Prevarena duša“ 2000, „Ljubav je kad odeš“ 2005 i „Pjesme“ 2008. godine. Pjesme su joj prevođene na engleski, ruski, poljski, italijanski, njemački, letonski i albanski jezik. Saradnica je brojnih časopisa za književnost u zemlji i inostranstvu. Jedna je od osnivača Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK). Objavila je drame „Biljke za kraj“ kao i „Smjena“, koja je u okviru teatarskog projekta „19. decembar – dan poslije“. Koautorka je dramskog komada „Poglavlja 23 i 24“ u koprodukciji ATAK-a i FIAT-a. Dobitnica je više domaćih i međunarodnih nagrada za književnost.

Foto: I.Čojbašić

Portal Analitika