Društvo

Dević i Stepanović se vratili iz mirovne misije

atalantaok
N
ačelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić primio je danas kapetana fregate Milana Jevtovića, poručnika fregate Aleksandra Stepanovića i zastavnika Dejana Devića, koji su se vratili iz mirovne misije "EU NAVFOR - ATALANTA", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Dević i Stepanović se vratili iz mirovne misije
Portal AnalitikaIzvor

Admiral Samardžić je čestitao pripadnicima Mornarice uspješno obavljen zadatak i povratak iz misije i zahvalio im na načinu na koji se predstavljali državu Crnu Goru i Vojsku. On je istakao važnost učešća pripadnika crnogorske Vojske u međunarodnim mirovnim operacijama, posebno u momentu kada Crna Gora očekuje poziv za člansto u NATO.

Kapetan fregate Jevtović u misiji je proveo godinu, na dužnosti štabnog oficira u Komandi operacije "EU NAVFOR - ATALANTA" u Nortfolku, Velika Britanija.

Poručnik fregate Stepanović i zastavnik Dević su bili ukrcani na brod Ratne mornarice Grčke, HS "PSARA", koji je operativno angažovan u zaštiti pomorskog saobraćaja u vodama zapadnog Indijskog okeana. Angažovanje pripadnika Mornarice Vojske Crne Gore na brodu Ratne mornarice Grčke predstavlja nastavak uspješne saradnje između Republike Grčke i Crne Gore.

Mirovna operacija "EU NAVFOR – ATALANTA" je prva pomorska operacija Evropske Unije, koja se realizuje u okviru Evropske bezbjednosne i odbrambene politike, a sprovodi se duž somalijske obale i "Roga Afrike" i ima za cilj suzbijanje piratskih akcija u vodama Somalije i Adenskom zalivu.

Odlukom Skupštine Crne Gore o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnoj operaciji "EU NAVFOR - ATALANTA" predviđeno je da se u navedenu operaciju upućuju do tri pripadnika Vojske Crne Gore.

 

Portal Analitika