Društvo

Zoran Ajković Ajkula uhapšen u Podgorici po potjernici iz Srbije

ajkula


S
aobraćajna patrola uhapsila je sinoć prilikom kontrole vozila Zorana Ajkovića Ajkulu iz Niša.

Zoran Ajković Ajkula uhapšen u Podgorici po potjernici iz Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Zoran Ajković zvani Ajkula (43) iz Niša, srpski državljanin, kojeg mediji u Srbiji označavaju kao jednog od tamošnjih mafijaških bosova i šefa narko-kartela u Nišu, uhapšen je sinoć oko 21 sat u Podgorici, u selu Bistrica, prilikom rutinske saobraćajne kontrole, saznaje Portal Analitika.

Beograd je za Ajkovićem potjernicu raspisao 15. maja zbog krivičnog djela iznuda, a ona navodno o tome ništa nije znao i, prema saznanjima Portala Analitika, kada je prije oko dva mjeseca krenuo u Crnu Goru prijavio se vlastima u Nišu i dao im adrese na kkjima će biti u našoj zemlji za slučaj da žele da ga saslušaju. Naš izvor je kazao da je Ajković imao prebivalište u Zeti i u Budvi.

Saobraćajna patrola zaustavila ga je u selu Bistrica u okviru rutisnke kontrole, ali se provjerom podataka ispostavilo da je Ajković na Interpolovoj listi.

- Nije tačno, kako su neki mediji objavili, da je on pokušao da podmiti policajca kako bi ga puštio – kazao je Portalu Analitika njegov advokat Branko Anđelić.

On je potvrdio da je Ajković danas saslušan pred istražnim sudijpm Višeg suda u Podgorici da mu je doređen ekstradicioni pritvor koji može trajati do šest mjeseci, a u izuzetnim okolnostima može se produžiti za još dva mjeseca.

Anđelić je rekao i da njegov klijent negira navode optužbe protiv njega u slulaju iznude.

Prema našim saznanjima, za Ajkovićem je potjernica raspisana zbog slučaja iznude za koji je prošle godine u oktobru u Nišu uhapšen njegov mlađi brat Mirko. Zoran Ajković, kako saznajemo, tada je izbjegao hapšenje. Srpska policija Ajkoviće sumnjiči da su iznuđivali novac od jednog bračnog para iz Niša. Navodno su ih primorali da im plac vrijedan 11 miliona dinara prodaju za 10.000 eura.

Zoran Ajković je, kako je tada objavio “Blic”, u januaru u Srbiji saslušavan u okviru istrage ubistva novinara iz Jagodine Milana Pantića (47), ali krivična prijava protiv njega nije procesuirana. Pantić je nasmrt pretučen 11. juna 2001. godine u hodniku zgrade u kojoj je živio.

Ajkovići - braća Zoran i Mirko, njihova sestra Vesna i otac Veselin vlasnici su ogromne imovine u Nišu.

Vesna Ajković je vlasnica najveće niške diskoteke “Studio” i prošle godine je osuđena na četiri godine zatvora i 400.000 dinara zbog utaje poreza.

Imena Ajkovića navedena su u takozvanoj “Bijeloj knjizi” MUP-a Srbije iz 2001. godine gdje se Zoran Ajković pominje kao organizator najjače kriminalne grupa iz Niša. Kako su tada prenijeli srpski mediji u knjizi piše da “Zoran organizuje kriminalce iz Niša i šalje ih u Švajcarsku, gdje se bave uličnom preprodajom droge”.

Prema pisanju srpskih medija Ajkovićem su se bavili i švajcarski istražitelji, ali nikada ni u toj zemlji nije optužen.

Grupa policajaca u Nišu bila je pod istragom zbog sumnje da su radili za Ajkovića.

Srpski mediji ranije su pisali da je on odlučivao i o tome ko će biti na čelu policije u Nišu, a tvrde i da ima jake veze sa crnogorskim podzemljem. Ajkovići su inače porijeklom iz Zete.

U saopštenju Uprave policije se kaže da su službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova - Centra bezbjednosti Podgorica, postupajući po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Beograd, a u aktivnosti koju su sproveli u koordinaciji sa NCB Interpol Podgorica, lišili slobode državljanina Republike Srbije, Z.A. (42) iz Niša.

NCB Interpol Beograd je u maju 2014. godine raspisao međunarodnu potjernicu za Z.A. na osnovu naredbe za hapšenje Višeg suda u Nišu, izdate radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi pred nadležnim sudom u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo iznuda iz čl. 214 st. 3 u vezi st. 1 iz KZ R Srbije, za koje je maksimalna zaprijećena kazna zatvora 12 godina.

Službenici CB Podgorica su lišili slobode Z.A. sinoć, 12. juna 2014. godine oko 21,00 čas, na putnom pravcu Podgorica - Bar, u mjestu Bistrice. Naime, policijski službenici su, postupajući na osnovu operativnih informacija, kontrolisali putničko vozilo kojim je upravljao Z.A. On je lišen slobode nakon potvrde identiteta. Z.A. će danas, u zakonskom roku, biti predat sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, radi određivanja ekstradicionog pritvora.

 

Portal Analitika