Društvo

UNICEF:U ponedjeljak rezulati istraživanja o pravima žena i djece

unicef
R
ezultati istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori sprovedenog prošle godine, biće predstavljeni u ponedjeljak u Podgorici.

UNICEF:U ponedjeljak rezulati istraživanja o pravima žena i djece
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaj će predstaviti šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, zajedno sa ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem i direktoricom Zavoda za statistiku Crne Gore Gordanom Radojević.

Iz UNICEF-a je saopšteno da je u okviru tog istraživanja, koje je sproveo Monstat, ispitano 4.052 domaćinstva u čitavoj državi i dodatnih 615 u romskim naseljima.

Kako su pojasnili, cilj istraživanja, koje se sprovodi širom svijeta uz podršku UNICEF-a, jeste prikupljanje statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka po nizu pokazatelja u oblastima zdravlja, obrazovanja, zaštite djece i HIV/AIDS.

Istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori iz 2013. pokazuje da je ostvaren napredak u odnosu na prethodno ovakvo istraživanje koje je sprovedeno 2005. godine.

»Primjera radi, ohrabrujući je podatak da je 94 odsto djece uzrasta od 36–59 mjeseci dostiglo očekivani nivo razvoja, kao i da gotovo sve žene u Crnoj Gori , 99 odsto, djecu donose na svijet u zdravstvenim ustanovama«, kaže se u saopštenju. (Mina)

 

Portal Analitika