Društvo

Sporne odredbe Zakona o finansiranju partija prestale da važe

1306ustavnisudok
S
porne odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija, za koje je Ustavni sud utvrdio da ograničavaju i suspenduju određena ljudska prava i slobode, zbog čega nijesu u skladu sa najvišim pravnim aktom države, prestaju da važe od danas.

Sporne odredbe Zakona o finansiranju partija prestale da važe
Portal AnalitikaIzvor

Današnjim objavljivanjem u Službenom listu prestaju da važe osporene odredbe, za koje je Ustavni sud utvrdio ne da samo ograničavaju, već i suspenduju određena ljudska prava i slobode, što Ustav ne dopušta, piše Pobjeda.

"Propisavanjem zabrane zapošljavanja u organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama, državnim fondovima i privrednim društvima čiji je osnivač i/ili većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave, zaključivanjem svih ugovora o radu, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora i mjesec dana nakon održavanja izbora, zakonodavac je suspendovao odredbe Zakona o radu i  Zakon o državnim službenicima i namještenicima, odnosno ustavno pravo na rad, slobodan izbor zanimanja i zapošljavanja, iz člana 62. Ustava i člana 1. Konvencije o politici zapošljavanja, Međunarodne organizacije rada br.122", ocjena je Ustavnog suda.

Kršenje člana 43. stav 2 Ustava i međunarodnih standarda zaštite podataka o ličnosti predstavlja i javno objavljivanje ličnih podataka ili bilo koje informacije koja se odnosi na identifikovano lice ili na osnovu koje se može lice identifikovati. Iz tog razloga Ustavni sud je utvrdio da je član 19.c stav 6. Zakona nesaglasan sa Ustavom.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona podnijeli su poslanici Miodrag Vuković, Marta Šćepanović, Almer Kalač, Zorica Kovačević i Ljerka Dragičević. Ustavnom sudu trebalo je tri mjeseca da odluči o inicijativi DPS, BS i HGI. Te partije podnijele su još 28. februara inicijativu za ocjenu ustavnosti 17 od 24 člana Zakona o finansiranju političkih partija.

Zakon je usvojen u Skupštini 17. februara, glasovima opozicije i Socijaldemokratske partije, koji su smatrali da će taj pravni akt spriječiti zloupotrebu resursa u predizborne svrhe.

foto: pobjeda.me

Portal Analitika