Abiznis

Državni dug 56,6 odsto BDP-a

1206novac
D
ržavni dug na kraju aprila ove godine iznosio je 1,99 milijardi eura ili 56,6 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Državni dug 56,6 odsto BDP-a
Portal AnalitikaIzvor

Državni dug je 0,5 procentnih poena manji u odnosu na prethodni mjesec, navedeno je u Proljećnoj analizi makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za ovu godinu koju je danas usvojila Vlada.

Od ukupnog državnog duga na unutrašnji se odnosi 588,1 milion ili 16,7 odsto BDP-a, dok je dug prema nerezidentima 1,4 milijarde ili 39,9 BDP-a.

»U ovoj godini doći će do rasta duga uslijed potrebe finansiranja budžeta. Predviđeno je oko 200 miliona eura za finansiranje budžetske potrošnje, dok je Zakonom o budžetu za ovu godinu, utvrđena mogućnost zaduženja do 240 miliona«, navodi se u Analizi koju je pripremilo Ministarstvo finansija.

Ukoliko navedene projekcije, kako se dodaje, budu ostvarene, uz ostvarene prihode po osnovu privatizacije i donacije, očekuje se da će na kraju godine biti obezbijeđeni depoziti od oko 30 miliona eura. Depoziti će biti iskorišćeni za finansiranje deficita i otplate duga u narednoj godini.

Istovremeno, u navedenom periodu, projektovano je i povlačenje sredstava po ostalim finansijskim aranžmanima, koji će iznositi oko 40 miliona eura godišnje.

»U cilju boljeg pozicioniranja Crne Gore na međunarodnom tržištu kapitala a, samim tim, i lakšem i jeftinijem pristupu izvorima finansiranja, nastavljaju se aktivnosti koje se odnose na oblast upravljanja javnim dugom. U tom smislu, intenzivirane su aktivnosti koje se odnose na analizu troškova obaveza i preduzimanje mjera koje bi dovele do smanjenja troškova po osnovu servisiranja duga«, kazali su iz Ministarstva.

U aprilu je, kako su podsjetili, realizovana i treća emisija euroobveznica, koja se ocjenjuje izuzetno uspješnom, sa učešćem preko 200 međunarodnih investitora, što je rezultiralo petostruko većom tražnjom od ponuđenog iznosa za prodaju. Visoka tražnja, u iznosu od oko 1,6 milijardi eura, omogućila je znatno poboljšanje uslova prodaje i značajno nižu kamatnu stopu u odnosu na prethodne emisije euroobveznica.

Obveznice su emitovane sa ročnošću od pet godina i kamatnom stopom od 5,375 odsto, što je značajno niže u odnosu na prve dvije emisije. Od ukupnog iznosa, 195 miliona eura predstavlja novo zaduženje, u skladu sa Zakonom o budžetu za ovo godinu što će biti iskorišćeno za pokriće deficita, otplatu dugova i stvaranje fiskalnih rezervi tokom godine prethodne emisije euroobveznica.

Preostalih 85 miliona eura odnosi se na refinansiranje i otkup dijela euroobveznica koje su emitovane 2010. i 2011. godine, čime se smanjuje fiskalno opterećenje tokom naredne i 2016.

Takođe, planirana realizacija projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare, odnosno prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, čija procijenjena vrijednost iznosi oko 809 miliona, u izvjesnoj mjeri uticaće na kretanje nivoa državnog duga. Projekat će se najvećim dijelom finansirati iz kredita, 85 odsto.

»S tim u vezi, u toku su pregovori sa kineskom Exim bankom oko uslova finansiranja. Nakon okončanja pregovora biće poznati svi uslovi pod kojima će kredit biti odobren«, navedeno je u Analizi.

U tom dijelu, kako se dodaje, kredit bi trebalo da se odobri na period od 20 godina, sa pet godina grejs perioda, dok se očekuje kamatna stopa od dva odsto.

Nakon potpisivanja ugovora biće moguće jasno definisati troškove kreditnog aranžmana, uticaja zaduženja na javni dug, kao i njegovu otplatu.

Izvor: MINA; foto: bummagazin.com

Portal Analitika