Abiznis

LUKŠIĆ: Reforme ključne za unapređenje investicione klime

1206luksic
R
eforme administrativnog sistema i regulatornog okvira, u godinama ekonomskih i fiskalnih izazova, ključni su koraci za poboljšanje investicione klime kao preduslova privrednog rasta, ocijenio je vicepremijer i predsjednik Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, Igor Lukšić, prenosi Mina biznis.

LUKŠIĆ: Reforme ključne za unapređenje investicione klime
Portal AnalitikaIzvor

»Reformski procesi posebno su značajni za manje zemlje i otvorene privrede kao što je Crna Gora u smislu jačanja preduzetničke inicijative i atraktivnosti za strana ulaganja«, naveo je Lukšić u uvodnom dijelu Izvještaja o radu Savjeta za unaprijeđenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi za prošlu godinu.

Prema njegovim riječima, kreiranje jednostavnijih procedura, modernizacija državne uprave, kao i krajnje efikasna administracija, ciljevi su reformskih mjera kojima koordinira Savjet za regulatornu reformu.

»U tom dijelu, praćenjem pozicije Crne Gore u međunarodnim izvještajima, Savjet je posebno posvećen boljem pozicioniranju Crne Gore na svjetskoj investicionoj karti«, kazao je Lukšić koji je i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija.

On je ocijenio da je prošla godina imala trend nastavka prenesenih problema u dijelu ekonomske politike, ali je istovremeno donijela osnove za reformske korake crnogorskih institucija.

Istovremeno, kako je dodao, prošle godine su u Crnoj Gori početi neki od najznačajnijih investicionih zahvata, posebno u dijelu turizma.

»Savjet je tokom prethodne godine dodatno proširio djelokrug nadležnosti obuhvatajući i strukturne reforme kao segment svoje koordincione politike. Stoga je tokom prethodne godine fokus naših aktivnosti bio na pripremi analiza trenutnog stanja u određenim oblastima, sa preporukama za unaprijeđene u skladu sa najboljom praksom i iskustvom razvijenih ekonomija svijeta«, rekao je Lukšić.

Praćenje dosadašnjih reformi, kao i nastavak unaprijeđenja započetih administartivnih procedura biće, kako je dodao, prioritet Savjeta za budući period.

Prema njegovim riječima, naredne godine donijeće nove tokove sa svjetskih tržišta, istovremeno i nova stremenja crnogorskog društva shodno praksi modernih i razvijenih zemlaja svijeta.

»U tom smislu aktivnosti Savjeta za budući period biće kreiranje po osnovu novih pravaca djelovanja u oblastima u kojima su reforme neophodne. Napredovanje Crne Gore na globalnim rang listama međunraodno priznatih izvještaja biće rezultata naših napora da institucije i cjelokupan sistem u Crnoj Gori reformski približimo savremenim razvijenim privredama", zaključio je Lukšić.

Portal Analitika