Abiznis

Brajović - Hlavsova: Saradnja sa češkim partnerima

ivanbok
M
inistar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović sastao se danas sa nerezidentnom Ambasadorkom Republike Češke za Crnu Gori Ivanom Hlavsovom.

Brajović - Hlavsova: Saradnja sa češkim partnerima
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su se složili da dvije države nemaju otvorenih pitanja i da je saradnja razvijena, ali da je treba unapređivati u svim oblastima u kojima za to postoji zajednički interes. Ivana Hlavsová istakla je da se predstavnici dvije države često sastaju i da su teme razgovora iz različitih oblasti brojne i na obostrano zadovoljstvo primjeri pozitivne saradnje. Po riječima Ambasadorke, za Crnu Goru mogu biti korisna iskustva Republike Češke kada je u pitanju integracija naše države u Evropsku Uniju i NATO, dok su oblasti energetike i saobraćaja veoma interesantne češkim privrednicima. Ambasadorka je takođe naglasila i interesovanje čeških turista, uz napomenu da im je crnogorska obala dobro poznata, dok je prirodna ljepota sjevernih krajeva Crne Gore tajna koju tek treba da otkriju.

Kada je riječ o saradnji u oblasti saobraćaja sagovornici su razmijenili utiske o uspješno realizovanoj elektrifikaciji i modernizaciji pruge Podgorica – Nikšić, koja je rađena u saradnji sa partnerima iz Republike Češke, ali i o interesovanju čeških kompanija iz domena željezničkog saobraćaja za nastavak saradnje na konkretnim projektima.

Privrednici iz Republike Češke prate razvoj projekta izgradnje priotetne dionice autoputa Bar – Boljare, očekujući početak same realizacije kako bi crnogorskim kompanijama ponudili svoje usluge i ekspertizu, imajući u vidu da je i Republika Češka prošla kroz značajnu transformaciju svog saobraćajnog sistema, naročito u putnoj i željezničkoj infrastrukturi.

Ministar Brajović je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa češkim partnerima na projektima koji su do sada realizovani, podržavajući svaku inicijativu čeških kompanija za razvoj saradnje sa crnogorskom privredom. Takođe je naglasio da postoji potencijal za dalji razvoj željezničkog saobraćaja u Crnoj Gori, kao i da postoji interesovanje stranih partnera za privredna društva koja se bave prevozom tereta, te da je Planom privatizacije za 2014. godinu predviđena i privatizacija AD Montecargo.

Zaključeno je da prostora za saradnju u oblasti saobraćaja ima i da dosadašnja pozitivna iskustva mogu biti dobra preporuka za njeno dalje unapređenje i razvoj.

 

 

Portal Analitika