Turizam

KUSOVAC: Očekivani prihodi od kruzera dva miliona eura

1206kotor_zaliv
L
uka Kotor je prošle godine od uplovljavanja kruzera zaradila 2.277.418 eura, a očekivani prihod ove godine je 2.093.000 eura, kazao je za CdM izvršni direktor Luke Kotor A.D. Vasilije Kusovac.

KUSOVAC: Očekivani prihodi od kruzera dva miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Iz Turističke organizacije Kotor je saopšteno za CdM da ove godine očekuju prihod od izletničke takse od 315.000 eura.

Kruzer turizam je posljednjih godina u Crnoj Gori u značajnom porastu, pa sve češće dobijamo informacije da su luksuzni brodovi usidreni u kotorskoj luci. Iako pojedine destinacije od velikih kruzera imaju manje koristi nego što se percipira, čini se da su u Kotoru zadovoljni prihodima od ovog vida turizma.

“Luka Kotor je prošle godine od uplovljavanja kruzera zaradila 2.277.418 eura. Očekivani prihod ove godine je 2.093.000 eura”, rekao je za CdM Vasilije Kusovac.

On je dodao da je planiran broj dolazaka kruzera prema rezervacijama 360. U Turističkoj organizaciji Kotor imaju podatak da će biti manji broj dolazaka za pet odsto, ali više gostiju jer se očekuje veći uplov jahti u luku.

TO Kotor je u 2013. godini prihodovala 323.312 eura po osnovu izletničke takse. Finansijskim planom za 2014. gdinu predvidđen je prihod po osnovu izletničke takse od 315.000 eura.

“Izletnička taksa je novčani iznos koji turističkoj organizaciji plaćaju turisti koji u okviru organizovanih grupa posjećuju grad. Ove grupe ljudi dolaze kako sa kruzera tako i organizovano iz Dubrovačko-neretvanske županiji i iz Budvanske rivjere”, saopšteno je CdM-u iz TO Kotor.

Koristi od kruzera su brojne i raznovrsne i predstavljaju jedan od najozbiljnijih vidova ekonomskog života grada.

“Osim pomenutih javnih prihoda koji su u neposrednoj vezi sa kruzerima i njihovim gostima, priliv novca u javnom interesu ostvaruje se i kroz naplatu svih taksi, poreza i komunalnih dažbina za brojne uslužne djelatnosti u gradu, u širokom luku od taksi prevoza, preko restorana i suvenirnica pa sve do zanatskih radnji”, ističu u TO Kotor.

U toj organizaciji su naručili i izradu studije o demografskom uticaju kruzera na gradsko jezgro.

“To će biti zanimljiv pokazatelj za različite aspekte uticaja koji ostvaruje izletnički turizam, posebno onaj koji dolazi sa brodova na kružnim putovanjima”, zaključuju u TO Kotor.

Portal Analitika