Društvo

Otvorena konferencija o slobodnom pristupu informacijama “LegalLeaks”

1206radionica
R
adionica o slobodnom pristupu informacijama i etičkom novinarstvu u Crnoj Gori, koju organizuje Medijski Savjet za samoreulaciju zajedno sa UNESKO-om, Evropskom Komisijom, SEENPM-om i Access Info Europe, otvorena je danas u Podgorici i trajaće dva dana.

Otvorena konferencija o slobodnom pristupu informacijama “LegalLeaks”
Portal AnalitikaIzvor

Pod nazivom “LegalLeaks”, radionica je trening za urednike, novinare, studente novinarstva i blogere o načinu korišćenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama u toku svog posla.

Na početku radionice predstavljen je vodič koji će pomoći učesnicima u lakšem ispunjavanju zahtjeva za informacijama.

Kako je konstatovano na radionici, od izuzetne važnosti za novinare je da budu upoznati sa pravima koje imaju, te da na način što će bolje upoznati svoje mogućnosti, omoguće publici da dobije informacije od javnog interesa.

Legal Leaks trening ima jaku komponentu vještina novinarstva podataka, sa treningom kako da se procesuiraju, analiziraju i predstave podaci prikupljeni na osnovu zaktjeva za informacijama, uključujući upotrebu tehnike vizualizacije podataka.

Crna Gora je donijela Zakon o slobodnom pristupu informacijama 2004.godine.

Za sjutrašnji dan je planirano izlaganje Ranka Vujovića iz MSS-a, Božane Jelušić, ombudsman dnevnog lista “Vijesti”, glavnog i odgovornog urednika Portala Analitika Draška Đuranovića i Helen Darbishire izvršne direktorice “Acces Info Europe”.

1206radionica2
Svi učesnici će dobiti Legal Leaks toolkit Vodiče za novinare o pristupu javnim informacijama.

Radionica će trajati dva dana.

Dodatne informacije o Legla Leaks projektu možete pronaći na www.legalleaks.info

Portal Analitika