Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Kako da njegujete povrijeđenu ili bolesnu mačku

1206macka
M
ožda će biti prilika kada ćete svojoj mački morati pružati više njege od običnog davanja ljekova: na primjer, ako je koža vaše mačke veoma oštećena uslijed zaraze, infekcije ili ozlijede, pa bi vaš veterinar mogao preporučiti zavoje ili elizabetinski okovratnik, piše portal Zivotinje.rs.

Kako da njegujete povrijeđenu ili bolesnu mačku
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, mački koja se razboljela od teže bolesti možda će biti neophodna predana njega kako bi se oporavila i vratila pređašnju snagu. Iako se ovi savjeti mogu pokazati korisnim, morate doslovce slušati uputstva svog veterinara kako bi vaša mačka primila njegu kakva joj je itekako potrebna nakon teške tjelesne traume.

Zavoji i elizabetinski okovratnici: Budući da se mačije tkivo nevjerovatno brzo oporavlja nakon povrede, obično nije potrebno stavljati zavoje na ogrebotine ili površinske rane koje može zadobiti vaša mačka. Međutim, izuzetak je ako uporno liže ili češe neku ozljedu na koži, te time usporava proces zacjeljivanja i stvara opasnost od infekcije, ili ako je rana tako velika ili duboka da bi se mogla inficirati dok zacjeljuje.

Ako je veterinar savjetovao stavljanje masti, mačka bi je mogla polizati, i u tom će slučaju možda biti potreban zavoj (zavoji od gaze, krepa i pamuka takođe se mogu koristiti za mačke).

Rep se može omotati na isti način kao šapa ili noga, ali rana na stomaku iziskivaće zavoj za tijelo. Veterinar će vam savjetovati kako ćete napraviti, ili nabaviti, takav zavoj, a takođe, ako je to potrebno, kako ćete staviti zavoj na oko ili uho mačke.

Ako vaša mačka pati od hronično svrbljivog ili upaljenog dijela kože, posebno ako je to negdje na glavi, veterinar bi mogao preporučiti nošenje elizabelinskog okovratnika, naprave u obliku lijevka okrenute prema naprijed, kako ne bi lizala, udarala šapom ili češala kožu prije nego zacijeli. Za to vrijeme držite mačku u kući jer je njeno vidno polje privremeno ograničeno, a to bi je moglo dovesti u opasnost.

Okovratnik možete povremeno skidati kako bi mačka mogla neometano jesti, piti, čistiti se i koristiti posudu sa peskom, ali čim pokaže bilo kakav znak da je ponovno privlači zahvaćeno mjesto, vrijeme je da se ponovno stavi okovratnik.

Prije nego što mački stavite zavoj, nježno operite oboljelu kožu vatom namočenom u razrijeđeni slani rastvor, a zatim, ako vam je veterinar to savjetovao, nanesite ljekovitu mast prije nego stavite komad čiste gaze.

Kad stavljate zavoj na šapu ili nogu, prvo stavite gazu, zatim omotajte šapu vatom i na kraju počnite omotavati zavojem, počevši od stopala prema gore, preklapajući slojeve. Mačka neće blagonaklono gledati na zavoj, nego će ga smatrati stranom smetnjom i često će ga pokušati maknuti, pa je važno paziti da zavoj ne bude dovoljno labav da ga može odmotati, niti tako čvrsto stegnut da ometa cirkulaciju.

Kraj zavoja nikada nemojte učvršćivati sigurnosnom iglom, koja bi se mogla otvoriti i ubosti mačku, niti ga vezati u čvor jer bi ga mačka mogla potezati zubima i zavoj bi se mogao odmotati. Umjesto toga, koristite jaki flaster tako da jedan kraj zalijepite na krzno iznad zavoja kako bi ga držao na željenom mjestu (kad bude trebalo da se skine, nemojte ga otrgnuti, nego ga odrežite makazama).

Njega bolesne mačke: Tokom, i nakon teške povrede ili bolesti, veterinar bi vam mogao preporučiti da liječenje propisanim ljekovima nadopunite cjelodnevnom njegom kako biste svojoj mački pomogli da se oporavi. To podrazumijeva držanje pacijenta u krevetu (što ne bi trebalo biti teško jer će se vaša mačka osjećati vrlo slabom) na zamračenom, toplom i mirnom mjestu.

Pobrinite se da ležaj bude što je moguće udobniji, ali koristite samo posteljinu za jednokratnu upotrebu ili onu koja se može prati, a radi održavanja higijene, treba je redovno mijenjati, posebno ako bolesnik pati od inkontinencije. Ako pacijent ne može ustati, promijenite mu položaj svakih nekoliko sati kako se ne bi razvile rane od pritiska (dekubitus).

U blizini stavite posudu sa pijeskom, ali imajte na umu da ćete je, ako je vaša mačka previše slaba da dode do nje, možda dva do tri puta na dan stavljati u posudu. Kraj ležaja ostavite činiju svježe vode, a malene porcije omiljene hrane dajte joj onoliko često koliko će je uzimati. Ako vaša mačka ne može, ili ne želi jesti, veterinar će sigurno procijeniti da je potrebno davati joj tečnu hranu (zatražite savjet o tome čime ju je najbolje hraniti) uz pomoć šprica, a u tom biste slučaju trebali postupati isto kao prilikom davanja tečnog lijeka.

Važno je održavati mačije raspoloženje, a malo šta će pedantnu mačku deprimirati više od prljavštine. Dakle, ako te djelove tijela vaše mačke treba očistiti, operite joj nos, usne ili oči veoma razrijeđenim rastvorom soli i vode, nježno ih osušite i na kraju, ako su ranjavi ili ispucali, nanesite malo ljekovite masti - za oči koristite mast koju će propisati veterinar. Upaljeni zadnji dio ili zaprljano krzno prvo treba očistiti blagim šamponom razrijeđenim u toploj vodi, a zatim osušiti i namazati sa malo ljekovite masti.

Na kraju, lagano i oprezno počešljajte ili četkajte dlaku (uvijek operite ruke nakon čišćenja ili diranja mačijeg pacijenta). Bolesnu će mačku umiriti vaša pažnja i ljubav - briga o mačijem psihološkom stanju može biti jednako važna kao i briga o njenoj tjelesnoj dobrobiti - pa odvojite malo vremena i govorite joj umirujućim glasom, ali nemojte pretjerivati jer je odmaranje izuzetno važno za njen oporavak.

Ako sve bude u redu, njega koju vi i vaš veterinar pružate mački, omogućiće pacijentu da se polako oporavi, a jedan od prvih znakova da je na dobrom putu je kada pokuša da opere svoje lice.

Izvor i foto: zivotinje.rs

Portal Analitika