Društvo

Dječiji parlament Cetinje: Predstavnici gradske uprave odgovarali na pitanja najmlađih

1106djecijiparlament
P
lenarna sala Skupštine Prijestonice Cetinje danas je bila rezervisana za parlamentarnu debatu u kojoj su učestvovali članovi našeg najmlađeg predstavničkog tijela – Lokalnog dječjeg parlamenta Prijestonice Cetinje.

Dječiji parlament Cetinje: Predstavnici gradske uprave odgovarali na pitanja najmlađih
Portal AnalitikaIzvor

Tokom druge sjednice pomenutog tijela, članovi Lokalnog dječjeg parlamenta, koji dolaze iz svih osnovnih i srednjih škola iz Prijestonice Cetinje, interesovali su se za brojne gradske projekte, ali i za mogućnosti u pogledu rješavanja niza pitanja iz različitih društvenih oblasti.

Na današnjoj sjednici, najmlađe je pozdravio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

On je istakao kako je praksa već pokazala da rad Lokalnog dječjeg parlamenta ima značaj i u pogledu aktivnosti Prijestonice Cetinje, s obzirom da prioriteti grada u oblasti omladinske politike bivaju koncipirani upravo kroz prijedloge i sugestije pomenutog predstavničkog tijela.

- Zaista vjerujem da je praksa koju smo uspostavili, a koja se odnosi na vašu posjetu gradskom parlamentu i učešće u njegovom radu, veoma korisna, a prije svega potrebna, kako bi zajedničkim radom postigli ciljeve koje smo postavili. Baš kako sam i obećao prilikom našeg prvog susreta, gradska uprava će odgovorno i uredno informisati Dječji parlament o svom djelovanju i biće na raspolaganju za sva vaša pitanja i interesovanja.

Stoga, još jednom ću iskoristiti priliku da vas pozovem da u što većoj mjeri, kroz pitanja, sugestije i kritike, i sami učestvujete u kreiranju lokalnih politika od značaja za naš grad, a posebno u kreiranju politika za mlade koje trebaju biti zasnovane upravo na vašim  potrebama - rekao je on.

Predstavnici Lokalnog dječjeg parlamenta informisali su prisutne i o novostima vezanim za funkcionisanje tog dijela, ali i za posljednje učešće na sjednici Dječjeg parlamenta Crne Gore.

- U septembru 2013, sa početkom nove školske godine, formirali smo grupu u koju su pored iskusnih članova bili uključeni i novi, koji su ubrzo upoznati sa značajem i radom parlamenta, značajem Konvencije o pravima djeteta i oblicima aktivnosti u lokalnoj zajednici. Ubrzo smo, konsultujući Lokalni plan akcije za djecu i mlade, pokrenuli opsežnu akciju koja je za cilj  imala pomoć dječijem odjeljenju naše bolnice da osvježi i obogati prostor u kojem borave mali pacijenti. Naši partneri u ovoj akciji bili su Prijestonica Cetinje, preko Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade, kao i gradska biblioteka, Centar za prava djeteta, dječji vrtić, a pozivu se prva odazvala turistička agencija „Atlas-turs“ iz Podgorice. Na kraju, naši partneri i mi smo obezbijedili biblioteku i police, igračkoteku, posteljinu,jastuke i jorgane, kuhinju, zavjese i uokvirene radove najmlađih partnera - drugara iz vrtića. Sam završetak akcije, odnosno primopredaja sakupljenog, vremenski se poklopio i sa Nedjeljom djeteta, pa nam je time sve urađeno  još značajnije – saopštili su predstavnici Lokalnog dječjeg parlamenta.

Tokom sjednice, članovi Lokalnog dječjeg parlamenta postavili su predstavnicima Prijestonice Cetinje čak 21 pitanje iz različitih oblasti – počev od komunalne infrastrukture, sve do sporta. Najmlađi se pritom nijesu interesovali samo za pitanja koja se tiču gradskog područja, već i za teme koje su vezane za ruralno područje teritorije Prijestonice Cetinje, poput onih koje se odnose na Rijeku Crnojevića ili Trešnjevo.

Portal Analitika