Društvo

Specifičnosti proizvoda valorizovati kroz zaštitu oznakama

1106prsuta
C
rnogorski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi imaju šansu da postanu konkurentni i nakon ulaska zemlje u Evropsku uniju (EU), ukoliko se njihove specifičnosti valorizuju kroz zaštitu oznakama, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Specifičnosti proizvoda valorizovati kroz zaštitu oznakama
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnik ministra za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica je, na sesiji radne grupe posvećene oblasti poljoprivrede u okviru projekta Nacionalna konvencija o evropskim integracijama Crne Gore koja je održana u utorak, kazala da je politika kvaliteta, koja se odnosi na proces sertifikacije i označavanja proizvoda, značajna u procesu pregovora sa EU.

“Crna Gora na vrijeme treba da počne sa procedurama zaštite proizvoda. Takvi proizvodi bi najbolju priliku za plasman imali kroz turističku privredu”, ocijenila je Stolica na skupu koji je organizovala organizacija Evropski pokret Crne Gore.

Ona je podsjetila da Crna Gora ima zakonski regulisan sistem zaštite oznakama porijekla, geografskim i oznakama garantovano tradicionalnih specijaliteta.

Stolica je rekla i da je nedavno urađen i pravilnik u toj oblasti, ali da Ministarstvo intenzivno radi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača kroz informativne kampanje i radionice.

Preporuka proizvođačima je, kako je rekla, da se udružuju jer je to jedini način da zaštite proizvod koji proizvode.

„Ovo je veoma komplikovan proces i moraju se, osim Ministarstva, uključiti i naučne institucije, kako bi se i na stručnom nivou pomoglo proizvođačima da dokažu specifičnost određenih proizvoda“, kazala je Stolica.

Ekspert iz Hrvatske Edita Volar Pantić saopštila je da je proces zaštite proizvoda naporan i dugotrajan, ali isplativ.

Ona je kazala da su u toj zemlji nadležni jako puno radili na edukaciji proizvođača, ukazivanju na razloge za zaštitu autohtonih proizvoda i benefite po proizvođače, ali i samu zemlju.

Pantić je kazala da je zajednički naporan rad proizvođača i institucija doveo do uspjeha u toj oblasti i značajnog broja zaštićenih proizvoda u Hrvatskoj.

Neke od preporuka skupa bile su nastavak edukacije poljoprivrednih proizvođača i podsticanje na njihovo udruživanje, kao dalje jačanje institucija koje su uključene u sistem te politike kvaliteta.

Izvor: MINA; foto: privrednakomora.me

Portal Analitika