Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Zabrinjavajući rast: Za ljekove i medicinska sredstva u prošloj godini izdvojeno čak 40 miliona eura

Zabrinjavajući rast: Za ljekove i medicinska sredstva u prošloj godini izdvojeno čak 40 miliona eura

1106presPOCETNA
U
kupna potrošnja ljekova i medicinskih sredstava koja se isporučuju preko Montefarma, u 2013.godini iznosila je preko 40 miliona eura, a 18.84 miliona eura je država izdvojila za ljekove na recept, pokazala je Analiza potrošnje ljekova koju je sproveo Fond zdravstva Crne Gore.

Zabrinjavajući rast: Za ljekove i medicinska sredstva u prošloj godini izdvojeno čak 40 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

-Potrošnja preko Montefarma u 2013. iznosila je preko 40 miliona eura, što je u odnosu na 2012. povećanje od 8.77 odsto, a u odnosu na 2011. povećanje od 12.30 odsto, kazao je direktor Fonda zdravstva Kenan Hrapović.

Za maligna oboljenja izdvojeno je oko 3,5 miliona godišnje, za šećerna 3.1 milion eura, kardiovaskularna - blizu 3 miliona, dok za ljekove za smirenjenje država izdvoji čak 1.83 miliona eura.

Potrošnja ljekova konstantno rastu, kaže Hrapović i napominje da rezultati analize institucije na čijem je čelu, pokazuju da je potrebno sprovesti neophodne mjere kako bi se neracionalna potrošnja ljekova zaustavila, a samim tim smanjila finansijska izdavanja.

-Izdaci za ljekove na recept u 2013. Iznosili su 18.84 miliona eura, što predstavlja povećanje 14,55 odsto u odnosu na 2012, a 12.81 odsto u odnosu na 2011 godinu, ostakao je Hrapović na današnjoj pres konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati Analize potrošnje ljekova.

U prošloj godini izdato je 3.446.382 recepta, ili 5.84 recepta po osiguraniku, što predstavlja rast od 28 odsto u odnosu na prošlu godinu.

-Analize potpisivanja ljekova pokazuje da određeni broj ljekara potpisuje veliki broj recepata, prosječno oko 86 recepata dnevno. Takvu praksu treba dodatno kontrolisati, dodaje Hrapović.

Zanimljivo, tokom 2013. najveći broj recepata izdat je za lijek Diklofenak retard, 77.631 recept, što znači da je svaki sedmi stanovnik koristio po jedno pakovanje navedenog lijeka, čak i maloljetnik.

Prema riječima Hrapovića, veća potrošnja ljekova uslijedila je i nakon proširivanje pozitivne liste ljekova, ali i tendencije građana s druge strane, da konstantno stvaraju zalihe ljekova, naročito u decembru mjesecu.

I Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da analiza zabrinjava, te da zahtijeva hitne mjere.

-Kada se pogleda broj recepata koji su potpisani, imamo uvećanje za 330.000 recepeta, što upućuje na neracionalnu potrošnju, izjavio je Radunović.

1106pres2
Analizom je utvrđeno da u zdravstvenom sistemu postoje dvadeset ljekara koji konstantno prednjače u izdavanju recepata.

-Tako je prvi ljekar izdao 24.840, ili 86 recepata, drugi 24.302, a treći 23.682 recepata. Na listi osiguranika, jedan pacijent je dobio 301 recept, drugi 278, treći 244 recepta, dakle mjesečno 23, što dođe da na svakom imate po dva pakovanja. To traži ozbiljnu analizu da vidimo gdje završavaju ti ljekovi, objašnjava ministar zdravlja.

Fond zdravstva je i otkrio da je tako u prethodnoj godini jedan pacijent za samo mjesec dana dobio 26 ljekova za smirenje.

Sa finansijske tačke gledišta, najviše novca je izdvojeno za maligne bolesti, a po broju recepata prednjače kardiovaskularne bolesti.

-Podaci iz 2014.godine pokazuju da je 2.047 novih pacijenata oboljelih od malignih oboljenja, istakao je Radunović.

Direktor Montefarma Budimir Stanišić istakao je na pres konferenciji da smatra da je potrošnja porasla usljed proširenja pozitivine liste iz 2012.godine, ali i akcentovao da Montefarm nije ni regulator ni generator potrošnje.

-Još jedan podatak koji je interesantan jeste da smo svih ovih godina smanjivali nabavnu cijenu ljekova, 3-4 odsto godišnje, što pokazuje da je ova potrošnja još toliko veća, kazao je Budimir Stanišić.

Ono što bi trebalo da nas sve zabrine, dodaje Stanišić, je epidemija malignih bolesti i povećanje troškova na svim nivoima.

On je kazao da je dobio obećanje da će tender u vezi sa nabavkom vakcina biti pozitivno ocijenjen, te da će u narednih mjesec dana biti u apotekama Montefarma.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da će jedna od mjera koju ministarstvo priprema, biti uvođenje softverske zabrane izdavanja recepta, odnosno, biće kompjuterski propisano da ljekar ne može da izda više recepata nego što može pacijent da uzme za konkretnu bolest.

Crna Gora je u 2013. bila na četvrtom mjestu u Evropi po konzumaciji antibiotika, kada je skoro svaki stanovnik stariji od dvije godine konzumirao jednu kutiju antibiotika.

Svaki građanin Crne Gore za ljekove potroši 87 eura. U Evropi za ljekove građanin izdvaja u prosjeku 349 eura, u Hrvatskoj 160, u Srbiji 102.

A.S.

Portal Analitika