Abiznis

BRNOVIĆ: Prinosi breskve pet do deset posto iznad plana (VIDEO)

1106brnovic
P
lanirani prinos breskve za ovu godinu je 1.150.000 kilograma. Sudeći po berbi prve rane sorte Early May Crest prinosi su u granicama plana, čak i nekih pet do deset posto iznad plana-kazao je pomoćnik direktora proizvodnje u kompaniji „13 jul Plantaže“ Goran Brnović.

BRNOVIĆ: Prinosi breskve pet do deset posto iznad plana (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da u ovom trenutku „Plantaže“ imaju oko 100 sezonskih radnika angažovanih na berbi breskve i dodao da je potrebno još oko 20 radnika koji se očekuju narednih dana, čime će se završiti prijem sezonaca za berbu.

Brnović kaže da je trenutno 53 hektra zemlje pod zasadima breskve, dok je 28 pod zasadima nektarine.
-Tu se nalazi 12 sorti breskve počev od najranije Early May Crest, May Crest, Spring Bell, White Crest, Maria Marta. Od nektarina imamo osam sorti, a trenutno se bere sorta Adriana, čija je berba u završnoj fazi. Tokom sledeće nedelje očekujemo da krenemo sa berbom drugih sorti nektarine, tako da će se količina breskvi malo smanjivati-ističe Brnović.

Pomoćnik direktora „Plantaža“ dalje kaže da je za radnike berba podnošljiva, uprkos otežanim vremenskim uslovima.

-Visoka je temperatura, otežan je rad radnicima na berbi, ali su im obezbijeđeni uslovi za rashlađivanje. Vode uvijek ima, može da se uhvati lad ispod stabala breskve, tako da je podnošljivo-naglašava Brnović.

Kada je u pitanju zarada sezonaca, Brnović ističe da je posao berbe normirani posao.
-Za gajbu koja teži nekih tri do tri i po kilograma plaća se 18 centi. Neko može da ubere i 100 gajbi, neko je zadovoljan sa 50, tako da je sve individualna varijanta zarade-zaključio je Goran Brnović.


 

Portal Analitika