Abiznis

DAMJANOVIĆ: Vladin Aneks ugovora nema prohodnost kod SNP-a

sale
P
redsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović kazao je Portalu Analitika da  je odluka Zakonodavnog odbora da glasovima DPS-a i Demokratskog fronta, da podrži Aneks ugovora o zakupu hotela Sveti Stefana, formalne prirode, budući da je uloga tog skupštinskog tijela da utvrdi ustavni osnov odnosno usklađenost zakona sa Ustavom.

DAMJANOVIĆ: Vladin Aneks ugovora nema prohodnost kod SNP-a
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da je Aneks ugovora dobio zeleno svjetlo na Odboru za ekonomiju glasovima vladajuće koalicije. Za podržavanje Aneksa tada je  glasalo je šest članova Odbora, dok su četiri bila uzdržana. Uzdržani su bili članovi Odbora iz Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije, dok poslanik Socijaldemokratske partije nije prisustvovao sjednici Odbora kad se raspravljalo o ovom ankesu

- Vladini predlozi Aneksa nemaju prohodnost kod SNP-, budući  da nije saopšteno imenom i prezimenom ko je odgovoran za neispunjavanje ugovora sa obje strane, naveo je Damjanović, dodajući da će sačekati obrazloženje predlagača, ali da ne vidi da se išta bitno promijenilo da bi SNP podržao anekse.

Skupštinski Zakonodavni odbor prije dva dana je usvojio predlog odluka o prihvatanju aneksa ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer sa šest glasova poslanika DPS-a i dva iz DF (Emilo Labudović i Veljko Vasiljević). Protiv je bio Velizar Kaluđerović iz SNP-a, a ostali iz SDP-a i SNP-a su bili uzdržani ili nijesu glasali. Da bi aneksi bili važeći za njih mora glasati većina na plenumu Skupštine. Ako ostali poslanici DF-a i tada daju svoj glas, aneksi bi bili usvojeni.

Ovi vladini predlozi kompaniji Adriatik propertis, koju predstavlja Petros Statis, produžavaju zakup hotela Kraljičina plaža sa 30 na 90 godina, a Svetog Stefana i Miločera sa 30 na 42 godine. Odbor njihovim usvajanjem daje saglasnost da se cijena zakupa smanji za 30 odsto, da zakupac može da u ovom kompleksu gradi i prodaje vile, kao i da hoteli ne moraju više biti otvoreni 11 mjeseci godišnje već osam. Ove ustupke već duže od godinu traži zakupac zbog zaustavljanja gradnje i troškova koje je imao nakon otkrića ostataka crkve na ostrvu Sveti Stefan, prijeteći da će, u protivnom, tužbom protiv države tražiti odštetu od sedam miliona eura. Vlada ih je prihvatila i proslijedila Skupštini prvi put krajem prošle godine. Tada ih je povukla jer nije imala većinu pošto su protiv takvih aneksa bili i SDP i opozicija. Konačnu riječ o Aneksu ugovora daće Skupština Crne Gore.

Portal Analitika