Društvo

UCG: Formirana Komisija za normative i sistematizaciju

1006Rektorat
U
cilju konačne dugoročne sistematizacije na Univerzitetu Crne Gore (UCG), prije nekoliko dana formirana je Komisija za normative i sistematizaciju koja će u roku od 45 dana donijeti normative i standarde za sistematizaciju, istakao je predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica.

UCG: Formirana Komisija za normative i sistematizaciju
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući informacije koje su se mogle čuti u pojedinim medijima o obustavi kao i novim zapošljavanjima, predsjednik UO UCG je mišljenja da „nijedna ustanova u Crnoj Gori to ne radi javnije i transparentnije od Univerziteta Crne Gore“.

Bjelica je kazao da svako novo zapošljavanje u ovoj državnoj instituciji prati niz procedura kao što su rad komisija, objava u Biltenu i na sajtu UCG, te rad raznih drugih tijela koja postoje na UCG i koja su uključena u izbor novih zaposlenih.

„Praktično se ne može ništa desiti a da niko ne zna. Međutim, postojala je navika i nije se vodilo računa do koje se mjere to radi, do jednog određenog perioda. Mi sada prvo radimo projekcije za nova radn amjesta. Evidentiraju se određene potrebe u nastavi i vidi se da li je potreban profesorski, saradnički ili neki drugi kadar“, objasnio je predsjednik UO UCG i dodao da je u pitanju racionalizacija.

U vezi s racionalizacijom na UCG, danas je donijeta odluka „da se konačno na UCG uradi dugoročna sistematizacija“. u te svrhe je prije nekoliko dana formirana Komisija za normative i standarde za sistematizaciju na UCG.

Komisija je, prema riječima Bjelice, sastavljena od iskusnih i uglednih profesora UCG iz svih oblasti, i ima zadatak da u roku od 45 dana pripremi normative i standarde za sistematizaciju. Kada taj rok istekne, Komisija će dobiti nove članove.

„Imajući u vidu sve specifičnosti na Univerzitetu Crne Gore, ta novoformirana Komisija će donijeti konačnu odluku o sistematizaciji“, objasnio je predsjednik UO UCG.

Bjelica je objasnio da se broj saradnika u nastavi, koji su takođe često pominjani u medijima, određuje na godišnjem nivou, te da ne postoji primjer u svijetu da je saradnik u nastavi u stalnom radnom odnosu.  Ista procedura je i sa rektorom i članovima UO koji se takođe biraju na određeno vrijeme.

„Kada je pitanju nastava, u okviru plana za narednu akademsku godinu i na osnovu uvaženih potreba, rektor donosi odluku koja univerzitetska jedinica će imati koji broj saradnika, a oni su u nadležnosti dekana“, pojasnio je Bjelica i dodao da sve počinje i završava na univerzitetskim jedinicama.

I kada su u pitanju profesori postoje određene procedure koje moraju biti ispoštovane.

„Odgovorno tvrdim, da kada se biraju profesori u radni odnos na UCG, da na zemaljskoj kugli, a ne u Crnoj Gori, nema veće procedure za dolazak u radni odnos nego što je ta procedura“, rekao je predsjednik UO UCG.

1006BjelicaBjelica je dodao da je UCG sa svojih 1.270 zaposlenih „gigant“, ali da se ne širi „po željama nego na osnovu potreba“.

„Potrebe iskazuju univerzitetske jedinice, UO i Senat ne donose odluke o zapošljavanju nego univerzitetske jedinice“, izričit je Bjelica koji dodaje da „se do donošenja konačne odluke o zapošljavanju sve radi javno“ i da „sve procedure moraju biti ispoštovane“.

Na današnjoj sjednici UO UCG donijeta je odluka o raspisivanju izbora za dekane Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću i Fakulteta dramskih umjetnosti na. Takođe je imenovan docent Sehad Čekić za v.d. dekana Fakulteta dramskih umjetnosti koji će na tu funkciju stupiti 20. avgusta.

Po riječima predsjednika UO UCG nacrti memoranduma za Fakulteta za pomorstvo i Fakulteta za turizam i hotelijerstvo upućeni su na izjašnjavanje tim univerzitetskim jedinicama.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Elaborat o opravdosti uvođenja novog modula Makroekonomija na Ekonomskom fakultetu u Podgorici u okviru akreditovanih postidplomskih akademskih studija ekonomija. Elaborat će biti proslijeđen Savjetu za visoko obrazovanje na usavršavanje i to će biti samofinansirajući studij.

UO UCG je dao saglasnost na promjene statuta Studentskog parlamenta UCG.

Kada je u pitanju finansijsko poslovanje UCG Bjelica je na današnjoj konferenciji za medije kazao su se članovi UO „upoznali sa ukupnom situacijom kada su u pitanju univerzitetske jedinice i povraćaj sredstava koje prihoduju te univerzitetske jedinice“.

UO je dobio na uvid Izvještaj o realizaciji međunarodnih projekata na nivou UCG, nakon čega je donijet zaključak.

„Donijet je zaključak da se zaduži Služba za međuuniverzitetsku i međunarodnu saradnju, da dostavi informacije UO o benefitima koje je UCG ostavrio od projektnih aktivnosti na nivou Rektorata u periodu 2012-2014. godine. Kao i da nam se pojasne projektne procedure“, objasnio je Bjelica.

Predsjednik UO je kazao da je na Univerzitetu na „svim poljima gdje je mogla biti ostvarena ušteda to je i urađeno“, te da „ostalo je prektično malo ili nimalo prostora da se rashodi mogu još bolje racionalizovati nego što su sada“.

Zadužena je i Komisija koja radi na realizaciji centralizovanog softvera za računovodstvenu evidenciju koji će omogućiti dnevni tj. minutni izvještaj o novčanim tokovima na svim univerzitetskim jedinicama.

K.Ć.

 

Portal Analitika