Društvo

Osnovci iz Nikšića u „Plantažama“ naučili više o proizvodnji grožđa i vina

okpodrum
U
čenici VI razreda Osnovne škole „Olga Golović“ iz Nikišića danas su, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i pomenute obrazovne ustanove, posjetili kompaniju „13 jul Plantaže”. Edukativni izlet, bila je prilika da se osnovci obilaskom vinograda upoznaju sa načinom proizvodnje grožđa i vina, po kome je crnogorska kompanija prepoznata u zemlji i inostranstvu, saopšteno je iz Vlade.

Osnovci iz Nikšića u „Plantažama“ naučili više o proizvodnji grožđa i vina
Portal AnalitikaIzvor

Djeca su obišla dio vinograda, rijeku Cijevnu i njen prepoznatljiv vodopad, kao i podrum Šipčanik. Sa „vidikovca” koji se nalazi u vinogradu imali su priliku da sagledaju prostranstvo zasada vinove loze na Ćemovskom polju i većina od učenika, po prvi put, uživo vide najveći vinograd u ovom dijelu Evrope. Ono što su do sada čuli ili pročitali o Plantažama i njihovim proizvodima, imali su priliku da vide i na terenu. Na način prilagođen njihovom uzrastu, tehnolozi i zaposleni u marketingu ove kompanije ispričali su djeci priču o nastanku grožđa, procesu proizvodnje vina i njegovog daljeg zrenja i skladištenja u buradima. Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Gavro Kaluđerović uručio je djeci brošuru u kojoj se nalaze svi ključni podaci o sektoru vinogradsrstva i vinarstva u Crnoj Gori.

Ministarstvo poljoprivrede će i u narednom periodu nastaviti da organizuje slične edukativne izlete s ciljem da se najmlađe generacije bliže upoznaju sa prinicipima poljoprivredne proizvodnje i potencijalima koje naša zemlja ima u ovoj oblasti. Edukativni izleti za djecu, u tom cilju, biće organizovani i na porodičnim gazdinstvima i kompanijama u drugim sektorima poljoprivrede. U Ministarstvu vjerujemo da je edukacija najmlađih način da se poljoprivreda kao šansa za biznis promoviše dugoročno, kako bi se sve više mladih ljudi u Crnoj Gori opredijelilo da im proizvodnja hrane bude životni poziv i šansa za zaradu. U tom cilju, Ministarstvo je, da podsjetimo, izdalo i knjigu „Poljoprivreda za djecu“, u kojoj su na način prilagođen mlađim osnovcima objašnjava osnove poljoprivrede proizvodnje u sektorima koji su zastupljeni u našoj zemlji, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika