Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Radionica o ‘’MIDAS V’’ pozivu i Registru gazdinstava za proizvođače iz Berana i Rožaja

Radionica o ‘’MIDAS V’’ pozivu i Registru gazdinstava za proizvođače iz Berana i Rožaja

berane_1
P
redstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održaće sjutra, 11. juna, radionice za poljoprivredne proizvođače sa područja Berana i Rožaja, na kojima će im detaljnije pojasniti procedure za prijavu za ’’MIDAS V’’ poziv za podršku investicijama. Proizvođači će, istovremeno, biti informisani i o aktivnostima Ministarstva na uspostavljanju Registra poljoprivrednih gazdinstava.

Radionica o ‘’MIDAS V’’ pozivu i Registru gazdinstava za proizvođače iz Berana i Rožaja
Portal AnalitikaIzvor

Radionica će u Beranama biti održana u skupštinskoj sali, u 11,00h, a u Rožajama u Domu kulture, u 14,00h, saopšteno je iz ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministarstvo će slična predavanja organizovati i u ostalim crnogorskim gradovima u okviru kampanje za informisanje poljoprivrednih proizvođača o proceduri za prijavu za bespovratnu podršku za investicije na gazdinstvima kroz ’’V MIDAS’’ poziv i Registar poljoprivrednih gazdinstava.

’’MIDAS V’’, podsjećamo, odnosi se na investicije u poljoprivredna gazdinstva u okviru mjere „Upravljanje stajskim đubrivom“. Projekat se implementira u saradnji sa Svjetskom banom, a ovaj poziv, koji se odnosi na uspostavljanje ekoloških standarda u proizvodnji, finansira Globalni ekološki fond (GEF). Poziv predviđa budžet od oko 500.000 eura, a iznos podrške je 50 odsto od prihvatljivih ulaganja.

Kada je riječ o Registru poljoprivrednih gazdinstava, njegovo uspostavljanje je obaveza koja proističe iz procesa pregovora Crne Gore u oblastima poljoprivrede i usklađivanja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, u dijelu upravljanja podrškama u ovoj oblasti. Pravovremeno informisanje poljoprivrednih proizvođača o proceduri upisa u Registar važno je jer će nakon potpunog uspostavljanja ove baze podataka, svi koji žele da budu korisnici sredstava podsticaja iz agrobudžeta, ali i podrške kroz buduće programe EU, biti u obavezi da se upišu.

 

 

Portal Analitika