Društvo

Zogović: USS je za jačanje sindikalizma, a ne njegovu politizaciju

1006vukasinzogovic
P
redsjednik Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata, Vukašin Zogović za Antenu M kaže da se zalažu za „jačanje sindikalizma a ne njegovo usitnjavanje“, pošto je iz Saveza sindikata saopšteno da je u planu formiranje radničke partije.

Zogović: USS je za jačanje sindikalizma, a ne njegovu politizaciju
Portal AnalitikaIzvor

- Mi iz USS ostajemo pri stavu izrečenom prije desetak godina o radničkim partijama i njihovom formiranju u Crnoj Gori. Tada je jedinstven Savez sindikata pokušao da sastavi partiju, ali su doživjeli fijasko, jer je većina pozvanih bila protiv. Zašto se sad, nakon deceniju, javlja opet ideja o formiranju radničkih partija. Za nas iz Unije to je nerazumljivo i neprihvatljivo. Smatramo da se kroz sindikalni rad i djelovanje, pogotovo uvećanjem sindikata i jedinstvenim nastupom prema poslodavcima i Vladi Crne Gore, može mnogo toga postići, a ne politizacijom sindikata – kaže Zogović za podgorički radio.

Takođe napominje da, čak i kada bi ta partija ušla u parlament, ne bi imala veliki uticaj.

- Opozicija u parlamentu je brojna i ne može ništa da promijeni. Zna se i koliki će uticaj imati jedan ili dva radnička predstavnika u tom parlamentu na privredna i socio-ekonomska pitanja, na pitanja koja se tiču radnika.

Anena M podsjeća da su iz Saveza sindikata poručili da im je cilj da se radnička partija pojavi na sljedećim izborima. Prema procjenama sindikalaca, nova partija bi u startu imala od šest do deset hiljada članova, što bi joj garantovalo ulazak u Skupštinu.

Foto: pobjeda.me

Portal Analitika