Abiznis

Fiskalne kase dovode u pitanje egzistenciju taksista

kase
U
vođenje fiskalnih kasa u taksi vozilima otežalo bi rad i u pitanje dovelo egzistenciju nekoliko hiljada zaposlenih u toj oblasti, saopštili su danas predstavnici Sindikalne organizacije City taksija.

Fiskalne kase dovode u pitanje egzistenciju taksista
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Sindikalne organizacije, Vlatko Ražnatović kazao je da će se na taj način dovesti u pitanje njihovo djelovanje i ne zna se da li bi uopšte mogli da rade u tim uslovima.

Sindikalna organizacija City taxija, prva sindikaln organizacija taksista u Crnoj Gori, formirana je u okviru Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Ražnatović je naveo da će uvođenjem fiskalnih kasa država taksistima nametnuti nove obaveze i namete koji će da ih koče u radu.

"Te kase nijesu predviđene za automobil, kabaste su, predviđene su za mrežno punjenje, a ne za auto punjač«, rekao je Ražnatović na konferenciji za novinare.

On je poručio da njihovo udruženje nema namjeru da izbjegava plaćanje poreza, kao ni drugih obaveza državi, zbog čega će pokušati da uz dogovor sa nadležnima nađu neko rješenje na opštu korist.

»To je neizdrživo, imaću sigurno nekih 20 odsto manji pazar od ovoga koji sad imam, direktno mi se iz džepa uzima onoliko koliko nosim kući«, kazao je Ražnatović.

On je dodao i da nema informaciju kada bi trebalo da se uvedu kase.

»Bila je priča da će u junu, pa se to pomjerilo. Mi smo ti koji ćemo da platimo, ali o tome ne odlučujemo. Niko nas ni za šta ne pita«, rekao je Ražnatović.

Prema njegovim riječima, u autobuskom prevozu se ne zahtijeva uvođenje fiskalnih kasa, a javni prevoznik ima subvenciju na gorivo, dok taksisti koji se isto bave javnim prevozom, nemaju.

On je dodao da taj trošak ne bi mogli nadomjestiti povećanjem cijena, jer je platežna moć građana niska.

»Ljudi gunđaju i na ove niske cijene, a mislim da smo najjeftiniji u Evropi«, naveo je Ražnatović.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković kazao je da uvođenje fiskalnih kasa nije ekonomično i zbog procesa izdavanja računa, jer bi za svaku vožnju taksista imao dva do tri minuta »praznog hoda«.

»Ugrozila bi se brojna mjesta koja pokrivaju taksisti i veliki broj bi se doveo u situaciju da ne može rentabilno da posluje«, smatra Keković.

On je rekao i da su uputili dopis Poreskoj upravi (PU) i ministarstvima finansija i pomorstva i saobraćaja, u kojima traže sastanak sa nadležnima kako bi im saopštili razloge zbog kojih je bolje ne uvoditi fiskalne kase.

»Najbolji način oporezivanja u ovoj djelatnosti je da to bude paušalno. Ni u regiji ni šire nemate instalirane fiskalne kase u taksi vozilima«, dodao je Keković.

Član rukovodstva Sindikalne organizacije City taxija, Miodrag Kažić rekao je da oni nemaju ništa protiv fiskalizacije, jer i sada paušalno plaćaju poreze, ali uslovi rada im ne dozvoljavaju uvođenje fiskalnih kasa u vozilima.

»Dok se ne uvede red i zakonitost u taksi djelatnost, ne možemo ni to da prihvatimo«, saopštio je Kažić i pozvao nadležne ustanove da im izađu u susret i olakšaju uslove rada.

On je pozvao sve taksiste širom Crne Gore da im se pridruže, jer, kako je rekao, uslovi rada su nikakvi, s obzirom na to da nemaju zaštitu države ni nadležnih ustanova. (Mina BUSINESS)

 

Portal Analitika