Društvo

Bar: Direktorica škole spremna da preuzme odgovornost

46bar
D
ok čeka zvanični nalaz o uzroku trovanja đaka barske O.Š. "Blažo Jokov Orlandić" tokom boravka u školi u prirodi na žabljaku, počinje da se odmotava klupko odgovornosti. Direktorica škole Svetlana Macanović kazala da je spremna da snosi odgovornost ukoliko se ispostavi da je škola kriva, pravni stručnjaci kažu da ministarstvo ne može biti izuzeto od odgovornosti, organizator đačkog putovanja ćuti, a za sada je kažnjena samo barska bolnica jer nije prijavila slučaj trovanja djece.

Bar: Direktorica škole spremna da preuzme odgovornost
Portal AnalitikaIzvor

Još se ne zna što je uzrok trovanja šestoro đaka O. Š. “Blažo Jokov Orlandić”, koji su nakon boravka u Školi prirode na Žabljaku, umjesto da se zdravi vrate kućama, završili u bolnici. Rezultat se, kako je saopšteno Atlas televiziji iz Higijensko-epidemiološke službe Bara, očekuje sjutra.

Barski slučaj, međutim, nije jedinstven. Ta priča se ponavlja iz godine u godinu, a razlog je, po mišljenju profesora prava Sava Markovića, to što još niko ni za jedan slučaj nije odgovarao. Marković, međutim, ističe da neko jeste kriv, i taj neko, kaže on, mora i da plati grešku.

“Svake godine imamo slučajeve trovanja djece u nastavi u prirodi. Prije godinu je bilo u Budvi, sad na Žabljaku i tako redom. Pitanje je gdje ćemo stati. Ovdje se radi o klasičnoj imovinskoj ili čak neimovinskoj šteti. Roditelji moraju da se obeštete. Treba da tuže agenciju s kojom je škola sklopila ugovor, ili hotelijera. Ako je to nemoguće neka tuže školu i državu pa će sud postupiti po takvom tužbenom zahtjevu jer takav slučaj ne može da ostane pravno neregulisan”, navodi Marković.

Da je je spremna da ponese svoj dio odgovornosti, ukoliko ga bude, najavila je za Atlas televiziju, direktorica O.Š. “Blažo Jokov Orlandić”, Svetlana Macanović. Kaže, kolektiv škole žali što se kolektiv žali što se jedna lijepa i korisna aktivnost završila boravkom djece u bolnici, s obzirom na to da je njihovo zdravlje na prvom mjestu.

“Kada se dogode ovakve neželjene situacije, niko nije amnestiran od odgovornosti, ali se ona utvrđuje na osnovu uzroka. Treba istaći da će nalazi ukazati na to koja karika u lancu  je popustila. Ukoliko se utvrdi da Škola snosi neku krivicu, podrazumijeva se da je direktor hijerarhijski najodgovornija osoba. Najvažnije je da se naši učenici oporavljaju, nadamo se da će se brzo pridružiti svojim drugovima iz Škole, a svim institucijama sistema postavlja se zadatak da ojačaju i poboljšaju svoje nadležnosti kako se ovakve situacije ne bi ponovile”, kaže Macanović.

Uprkos činjenici da se Ministastvo prosvjete ranije odreklo odgovornosti jer, kako su naveli, organizacija škola u prirodi nije u njihovoj nadležnosti, i svu odgovornost preusmjerili na O.Š. “Blažo Jokov Orlandić”, danas su nam potvrdili prate stanje u Baru. Iz ministarstva poručuju da je škola, u ovom slučaju, “čista”.

"JU Osnovna škola „Blažo Jokov Orlandić“ iz Bara u potpunosti je ispoštovala proceduru organizovanja škole u prirodi. U skladu sa preporukama Ministarstva prosvjete, o organizovanju ove aktivnosti obaviješten je Odsjek za poslove zdravstveno-sanitarne inspekcije. Istovremeno, ispoštovana je i proscedura izbora hotela, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Svaki roditelj potpisao je ugovor sa izabranom agencijom. Ministarstvo prosvjete preduzeće sve neophodne mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti i činjenica koje su od značaja za ovaj događaj", navodi se u odgovoru ministarstva.

Da se, međutim, ministarstvo tako lako ne može odreći odgovornosti, uvjeren je profesor Marković.

“Kod nas direktore škola postavlja i razrješuje ministar. Sama ta činjenica govori da on, ili ministasrtvo, mora da snosi dio odgovornosti. Pored toga, škole su u sastavu ministarstva, a ministarstvo je budžetska ustanova. Postavlja se pitanje šta ako bi škola nekome pričinila štetu. Pa, odgovara ministastvo. U krajnjem, odgovaraju poresku obveznici: vi, ja, gledaoci, država. Nema drugog novca do novca iz budžeta kog skuplja od građana”, smatra Marković.

O ovom slučaju za sad samo ćuti agencija koja je organizovala put do Žabljaka i boravak u hotelu “Planinka”. Iz budvanskog Luks tursa su nam kazali da ne žele da govore o njihovoj eventualnoj krivici dok se, kako su naveli, ne utvrdi definitvan uzrok trovanja đaka.

Dok se čekaju nalazi, utvrđivanje odgovornosti je krenulo s tanjeg kraja. Sanitarna inspekcija kaznila je sa hiljadu i 700 eura barsku bolnicu jer im nijesu prijavili da liješe šestoro đaka od trovanja. Ljekari su, prenose barski mediji, ogorčeni jer im je, kako kažu, preče od svega bilo spasavanje života otrovane djece.

 

Portal Analitika