Društvo

Berane: Odlaganje otpada nije političko pitanje

46ber
O
pština Berane tokom ove godine izradiće Lokalni plan upravljanja otpadom, jer je ta oblast, kako je saopšteno iz lokalne samouprave, jedan od njihovih prioritetnih zadataka i gorući problem. Iz Opštine poručuju da je za novo rukovodstvo odlaganje otpada životno pitanje, te da ga ne žele da rješavaju kroz političku prizmu.

Berane: Odlaganje otpada nije političko pitanje
Portal AnalitikaIzvor

Iz beranske Opštine naveli su da će primjenom plana za upravljanje otpadom, biti ispunjen njihov željeni cilj– upravljanje otpadom na Zakonom zasnovan način.

Koordinator za poslove upravljanja otpadom, Rita Barjaktarović, kazala je da je pitanje otpada prioritet za novo rukovodstvo opštine Berane, jer je, kako je navela, to gorući problem.

Ona je podsjetila da je jedna od prvih preduzetih aktivnosti bio rad na definisanju koncepta kojim će se upravljati otpadom u narednom periodu, a koji podrazumijeva definisanje privremenog odlagališta čvrstog komunalnog otpada u skladu sa članom 78 Zakona o upravljanju otpadom.

Zakon, kako je dodala, podrazujeva i uspostavljanje sistema selektivnog odlaganja otpada i reciklažu, sanaciju odlagališta na Vasovim vodama, kao i pronalaženje trajnog rješenja kada je riječ o integrisanom upravljanju otpadom za cio sjever Crne Gore.

"Kako bi sve prethodno navedene aktivnosti bile realizovane u skladu sa nacionalnim, ali i evropskim zakonodavstvom, tokom ove godine biće izrađen Lokalni plan upravljanja otpadom, čijom implementacijom ćemo doći do željenog cilja – Upravljanje otpadom na Zakonom zasnovan način, a na zadovoljstvo svih građana Berana", kazala je Barjaktarović.

Prema njenim riječima, pitanje odlaganja otpada je višegodišnji problem, i toliko kompleksan, da se nije mogao riješiti ni tokom posljednjih osam godina.

"Stoga, potrebno je pružiti šansu novom timu, u koji su uključeni i ljudi sa zavidnim referencama, da riješe ovo pitanje, jer smatramo da će se svi dobronamjerni građani naše opštine, pa i šire, složiti sa činjenicom da su dva mjeseca veoma malo da se bilo što konkretnije uradi, osim definisanja vizije u kom pravcu treba ići kada je u pitanju politika upravljanja otpadom na lokalnom nivou", smatra Barjaktarović.

Ona je navela da je grad čistiji nego prije tri mjeseca, i da u periodu dok se ne odredi lokacija za privremeno odlaganje čvrstog komunalnog otpada, njega Komunalno preduzeće uz finansijsku podršku Opštine odvozi i odlaže na Zakonom predviđen način.

Barjaktarović smatra da će Berane, kao Opština države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, imati pravo na podršku Vlade Crne Gore, i svih relevantnih ministarstava prilikom uspostavljanja navedenog koncepta.

"Za novo rukovodstvo Opštine i tim koji radi na ovim poslovima, ovo je životno pitanje, pitanje koje se tiče svih građana Berana, i iz tog razloga ne želimo da ga rješavamo kroz političku prizmu, već to prepuštamo onima koji na takav način posmatraju ovaj problem", poručila je Barjaktarović.

(Mina)

 

Portal Analitika