Društvo

Bar: Kod jednog djeteta potvrđena salmonela

46bar
K
od jednog djetata, od sedmoro koja su sa simptomima trovanja hospitalizovana u barskoj bolnici nakon povratka iz "Škole u prirodi" na Žabljaku, laboratorijskom analizom je potvrđena salmonela. Dodatna analiza uzoraka za ostalu djecu još uvijek nije završena.

Bar: Kod jednog djeteta potvrđena salmonela
Portal AnalitikaIzvor

Sitaucija se, kada je zdravstveno stanje djece u pitanju, nakon nekoliko dana polako stabilizuje - u barsku bolnicu danas je primljeno još jedno dijete.

Ipak, komplikuje je što je sanitarni inspektor Igbala Duraković izrekla Opštoj bolnici kaznu od 1.500 eura, a direktorici Branki Milović u iznosu od 250 eura zbog "kašnjenja prilikom prijavljivanja slučajeva trovanja".

"Bolnica je upoznata sa zakonskom obavezom da slučajeve masovnijih infekcija prijavi Higijensko- epidemiološkoj službi i obavijesti Sanitarnu inspekciju. Činjenica je da u nedjelju, kada je dovedeno svega dvoje djece, to nijesmo uradili. Ne bježimo od odgovornosti. Želim da istaknem da propust nije nastao u želji da se sakrije epidemija. Naš cilj je bio da dežurni ljekari i medicinsko osoblje pruže blagovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu djeci koja su hospitalizovana. Prvi naredni radni dan urađene su prijave zaraznih bolesti i poslate na sve relevantne adrese kao što inače i radimo", kazala je direktorica Opšte bolnice u Baru, Branka Milović.

Ona kaže da su prioritet dali medicinskom zbrinjavanju pacijenata. "Inspekcija je posao odradili u skladu sa zakonom, pa bolnica preuzima odgovornost za propust", kaže Milović.

"Nakon dobijene terapije, petoro djece je pušteno kući, a dvoje još u uvijek leže u bolnici zbog simptoma malaksalosti, povraćanja i dehidratacije. Najvažnije od svega je da je opšte stanje djece dobro", saopštila je načelnica pedijatrije dr Milena Vujošević.

Direktor turističke agencije "Lux", Mijat Šuka, posredstvom koje su mališani i boravili na Žabljaku, ne želi da "prejudicira sve dok ne budu objavljeni rezultati kompletene analize.

"Treba sačekati rezultate analiza, jer ćemo tek tada znati šta je uzrok trovanja, ako je trovanje. Svaka izjava bi sada bila preuranjena", kaže Šuka. On je kazao da su djeca u hotelu "Planinka" boravila na bazi punog pansiona, "ali da su hranu kupovala i na kioscima i u marketima".

RTVCG

 

Portal Analitika