Kultura

28. Grad Teatar Budva: Od 20. juna do 10. avgusta čak 65 programa

0406gtlogo
I
zvođenjem predstave „Kanjoš Macedonović“ u režiji Vide Ognjenović, 20. juna u 22 časa na sceni između crkava biće otvoren 28. Grad Teatar u Budvi, rečeno je Portalu Analitika iz direkcije te manifestacije.

28. Grad Teatar Budva: Od 20. juna do 10. avgusta čak 65 programa
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnji festival trajaće do 10. avgusta, a u 52 dana biće priređeno 65 biranih programa. Iz Grad Teatra još potcrtavaju da će i ovog puta „publici predstaviti najzanimljivija ostvarenja umjetničke djelatnosti regiona“ kroz ustaljena četiri prepoznatljiva programska bloka - dramski, muzički, likovni i književni.

U prvom planu će svakako biti četiri premijere, a u ovom trenutku su poznata dva naslova, „Amadeus“ i „Tri sestre“.

- Novi pokušaj odgovora na vječna pitanja o mjeri talenta i mjeri genija, daće Dora Ruždjak - Podolski u svom viđenju Šeferovog „Amadeusa“. Grad Teatar radi u predstavu u koprodukciji sa Gradskim pozorištem „Gavela“ iz Zagreba, a biće izvođena na Svetom Stefanu. Čehovljeve „Tri sestre“ u režiji Ane Vukotić i Slobodana Milatovića biće igrane u crkvi Santa Marija. Životne nade porodice Prozorov, stvarnošću preokrenute u iluziju i unutrašnji poraz, tema su ove predstave koja se radi u koprodukciji Zahumlja iz Nikšića i FIAT-a iz Podgorice – kazali su iz Grad Teatra za naš portal.

Takođe podsjećaju da će publika i gosti Budvanske rivijere moći da vide reprize prošlogodišnjih uspješnih predstava iz regiona, poput „Uspavanke za Vuka Ničijeg“, „Mali mi je ovaj grob“ (BITEF teatar) i „Kauboja“ (Teatar „Egzit“ iz Zagreba). Ciklus predstava ove godine je posvećen ostvarenjima srpskog reditelja Kokana Mladenovića, a gostovaće i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.

I ove godine će muzički program biti realizovan u saradnji sa Muzičkom akademijom sa Cetinja, a poseban dio biće posvećen budvanskim i onim umjetnicima koji su muzičku karijeru počeli u Budvi. Iz Grad Teatra najavljuju gostovanje pijanista Vladimira Vijarda i Poline Osetniskaje, violončelista Aleksandra Rudina i italijanske mecosopranistkinje Monike Karleti.

Kada je riječ o književnom segmentu, na Trgu pjesnika će pojaviti neki od najpoznatijih autora regiona.

- Najavljena su gostovanja Gorana Gocića, Miljenka Jergovića, izraelskog pjesnika Amira Ora, zatim Jelene Gošović-Perović i Tanje Bakić. Kada je riječ o publicistima koji će promovisati likovnu umjetnost, tu su Slobodan Slovinić i Branka Bogavac. Likovni program 28. festivala će, između ostalog, obilježiti izložbe Nikole Radovića i gošće Taide Jašarević iz Bosne i Hercegovine – dodaju iz Grad Teatra.

Iz direkcije budvanskog festivala još jednom ističu da je ovo samo dio događaja, a da će cijeli program biti poznat tokom naredne sedmice.

K.J.

Portal Analitika