Društvo

Crna Gora domaćin konferencije "”Suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada”

0406boskovicILOok
M
inistar rada i socijalnog staranja i predsjednik Socijalnog savjeta Predrag Bošković sastao se, danas u Ženevi sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije rada (MOR-a) Gajom Rajderom. Sagovornici su razgovarali o stanju tržišta rada u Crnoj Gori, neformalnom zapošljavanju, Opštem kolektivnom ugovoru, dostojanstvenom radu, otvaranju kancelarije MOR-a i socijalnom dijalogu, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva rada.

Crna Gora domaćin konferencije "”Suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada”
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Bošković upoznao je direktora MOR-a sa situacijom na crnogorskom tržištu rada i rezulatima analize koju je Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) zajedno sa UNDP-om sporvelo u oblasti neformalnog zapošljavanja i budućim aktvinostima u cilju eliminisanja ove pojave, ističući da je crnogorsko tržište pod velikim uticajem sezonskog zapošljavanja, i da je neformalno zapošljavanje najzastupljenije u sektoru usluga, trgovine, turizma i građevinarstva. Potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora, u martu ove godine, u Crnoj Gori se unaprijedio obim i vrsta prava zaposlenih, što im omogućava potpuno ostvarivanje prava iz rada i po osnovu rada, istakao je Bošković.

Rajder je izrazio zadovoljstvo aktivnostima u cilju eliminisanja neformalog zapošljavanja, ali  poboljšanja položaja zaposlenih, ističući da je Crna Gora lider u region u oblastima socijalnog dijaloga, poštovanja fundamentalnih ljudskih prava i sloboda i unapređenja radnih odnosa, što je i potvrđeno potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora (OKU). On je dodao da će se raditi  na otvaranju kancelarije MOR-a u Crnoj Gori i da će Crna Gora i ubuduće imati podršku MOR.

Sagovornici su se dogovorili da se sljedeće godine u Crnoj Gori organizuje međunarodna konferencija na temu ”Suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada”, koja će biti podržana od strane MOR-a, a kojoj će učešće uzeti i direktor MOR-a Rajder.

Portal Analitika