Društvo

Ministarstvo prosvjete se ogradilo od trovanja barskih đaka

0406bar
Š
estoro učenika O.Š. "Blažo Jokov Orlandić" iz Bara završilo je, do danas, u bolnici zbog, kako se sumnja, trovanja hranom nakon boravka u Školi prirode na Žabljaku. Šta je uzrok, znaće se sjutra ili preksjutra. Dok se Ministarstvo prosvjete odriče odgovornosti jer, kako kažu, organizacija škola u pririrodi nije u njihovoj nadležnosti, iz udruženja "Roditelji" navode da svi oštećeni mogu da tuže školu, agenciju i hotel u kom su đaci boravili kako bi sud utvrdio što se desilo-prenosi Atlas televizija.

Ministarstvo prosvjete se ogradilo od trovanja barskih đaka
Portal AnalitikaIzvor

Ukupno šestoro đaka O.Š. "Blažo Jokov Orlandić" iz Bara završilo do danas u bolnici zbog, kako se sumnja, trovanja nakon boravka u Školi prirode na Žabljaku, u hotelu "Planinka", potvrđeno je Atlas televiziji iz Higijensko-epidemiološke službe Bara. Doktorka Ljiljana Jovićević najavila je da bi sjutra trebalo da se zna što je uzork trovanja djece.

"Zbog stomačnih tegoba koje su se javile kod djece koja su boravila na rekreativnoj nastavi u hotelu "Planinka" na Žabljaku, hospitalizovano je četvoro djece na Dječijem odjeljenju Opšte bolnice, Bar. Jedno je hospitalizovano na infektivnom odjeljenju, a danas je hospitalizovano još jedno djete koje je upućeno iz Doma zdravlja u Baru. Sva djeca su imala iste ili slične simptome, mučninu povraćanje, povišenu temperaturu i kod svih su uzeti uzorci stolica radi mikrobioloških pretraga čiji rezultate očekujemo u narednih dan, dva", navela je Jovićević.

Što god da je uzork trovanja, Ministarstvo prosvjete se odriče odgovornosti. Na pitanja Atlas televizije da li i ko treba da vodi računa o zdravlju đaka na školskim putovanjima, da li i ko treba da provjerava čime se učenici hrane tokom takvih putovanja i koliko je slučajeva trovanja hranom u posljednjih godinu bilo i da li je iko snosio posljedice, ministarstvo odgovara da škola u prirodi nije dio obrazovnog programa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, već se, kako kažu, organizuje u skladu sa godišnjim planom rada, koji donosi Školski odbor uz mišljenje Savjeta roditelja.

"Ovo nije obavezni dio nastavnih sadržaja koji škola mora da realizuje u toku jedne školske godine, pa je organizacija i realizacija škole u prirodi isključiva odgovornost ustanove. Posebno napominjemo da se škola u prirodi za odjeljenje, razred, ili čitavu školu organizuje tek kada svi roditelji daju saglasnost u pisanoj formi da njihovo dijete – učenik škole može da pohađa školu u prirodi, odnosno da učestvuje u njoj", navodi se u saopštenju.

Ipak, s obzirom na to da se trovanje djece tokom boravka u Školama u prirodi iz godine u godinu ponavlja, neko bi, smatraju u udruženju Roditelji, konačno trebalo da odgovara.

"Ne potpisuju se, da mi znamo, bilo kakve vrste ugovora ili bilo kakvi propisi odnosno ona dokumenta koja definišu prava i obaveze strana koje su uključene što opet negdje otežava utvrđivanje odgovornosti. Kasnije kada već do ovakvih stvari dolazi, a evo svake godine je činjenica da dođe, što isto tako bi trebalo uvesti jer onda bi se tačno znalo ko je za šta odgovoran i vjerovatno bi se mnogo više vodilo računa o tome šta će se dešavati a isto tako je važno da se možda, kada odlučuju o tome gdje će se ići ne bude samo cijena glavni kriterijum o kome će se odlučivati nego i kvalitet ponude pa će one agencije koje to organizuju i mjesta na koje se ide definitivno malo više voditi računa o tome", kaže Kristina Mihailović.

Kako stvari sad stoje, Mihalović kaže, jedino rješenje je da roditelji tuže sve strane.

"Da tuže školu, da tuže agenciju koja je organizovala taj put i da tuže tu ustanovu odnosno konkretno taj hotel u kome su bili i da će sud nakon toga utvrditi šta se desilo", navela je ona.

Posljednji slučaj iz Bara, ističe Mihailović, zabrinjava sve roditelje i buduće odluke o eventualnom boravku njihove djece u školama prirode.

"Rješenje nije da se skroz ukinu već je rješenje da se pronađe i definiše jedinstvena procedura za sve škole i da se tačno zna ko je odgovoran za koji korak u cijeloj proceduri organizacije i realizacije. Sigurno da im neće biti svejedno s obzirom na prethodno iskustvo, jer mislim da sve ovo treba da nam ukaže na to koliko je važno da precizno definišemo pravila", napominje Mihailović.

Đaci trećeg, četvrtog i petog razreda OŠ "Blažo Jokov Orlandić" iz Bara boravili su u Školi u prirodi na Žabljaku od 26. do 31. maja posredstvom agencije "Lux Tours" iz Budve. Cijena boravka bila je 145 eura po učeniku.

Izvor: Atlas televizija

Portal Analitika